Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grad nema dovoljno novaca

"Štetu od potresa planiramo sanirati kroz državni i gradski proračun, EU fondove i donacije"

Zagreb se i dalje trese. Potresi snage 3,2 i 2,2 po Richteru sinoć su ponovno uzdrmali Zagrepčane. S epicentarom kod Markuševca, pucaju zidovi već načetih kuća, a na veliku pomoć u obliku odštete građani neće moći računati.

Odštetu će dobiti samo oni čije nekretnine nisu osigurane i na objektu su pretrpjele štetu veću od 60 posto. Ukupna vrijednost odštete iznosit će do 5 posto.

Pročitajte i ovo Potres Utješio građane Stručnjak o novim potresima koji su uznemirili Zagrepčane: "Evo zašto su ih tako jako osjetili" Seizmolog Krešimir Kuk o potresima u Zagrebu slabije magnitude Seizmolog o potresima koji su uznemirili Zagrepčane: "Područje se aktiviralo..."

U Studentskom domu Cvjetno smješteno je 45 obitelji koje nemaju krov nad glavom. Za sada oko 270 ljudi u domu na Cvjetnom ostaje do daljnjega. Danas im je ovdje otvoren ured za lakše snalaženje s birokracijom. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš pitao je pročelnicu za gospodarstvo Mirku Jozić što će biti dalje.

"Najvažnije je da imaju krov nad glavom i tri obroka. Sutra počinju raditi gradski uredi da mogu prijaviti štetu", kaže Jozić i dodaje kako će se Grad najviše potruditi oko tih obiltelji. Koliko će ostati u studentskom domu ovisi o epidemiju koronavirusa, ali u svakom slučaju Grad Zagreb će im naći zamjenski smještaj, uvjerava pročelnica.

Za sanaciju štete, Grad Zagreb nema dovoljno novaca. Jozić kaže da se radi o iznosu koji premašuje cijeli proračun grada, a vjerojatno i više njih. Zato Grad Zagreb predlaže uvođenje novog zakona koji će se baviti saniranjem posljedica potresa.

"Taj zakon bi bio podloga da se napravi plan sanacije", kaže Jozić i tvrdi da nitko tu ne kalkulira.

"Postoji zakon, tu su državni proračun, gradski proračun, EU fondovi i donacije, kroz to planiramo sanirati štetu koliko to bude moguće", rekla je pročelnica koja ponavlja da se mora postupati po zakonima, a gradske službe imaju ograničenja, zato se predlaže novi zakon.

Na pitanje bi li bilo bolje da se ulagalo u infrastrukturu umjesto u fontane i slične ukrase po gradu Jozić kaže da joj je žao što se sad toliko politizira i smatra da se to ne treba uspoređivati.

"Grad Zagreb je pored svih investicija imao inatječaj za saniranje fasada, krorovova, pročelja, koji je sufinancirao s 80 posto, da se to provodilo bolje, bilo bi manje štete. To su stvari iz kojih možemo svi naučiti", zaključuje Jozić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene