Zagreb se i dalje trese. Potresi snage 3,2 i 2,2 po Richteru sinoć su ponovno uzdrmali Zagrepčane. S epicentarom kod Markuševca, pucaju zidovi već načetih kuća, a na veliku pomoć u obliku odštete građani neće moći računati.


Odštetu će dobiti samo oni čije nekretnine nisu osigurane i na objektu su pretrpjele štetu veću od 60 posto. Ukupna vrijednost odštete iznosit će do 5 posto.

Vezani članci Oštećene zgrade nakon potresa u Zagrebu - 4 Nakon potresa, u Zagrebu s oštećenih zgrada padaju cigle: "S krova je sletio komad. Tresla sam se i plakala. A u blizini su tri škole" Novi potres u Zagrebu Novo slabije podrhtavanje: Zagrepčane u ponedjeljak ujutro zatreslo 2,1 po Richteru

U Studentskom domu Cvjetno smješteno je 45 obitelji koje nemaju krov nad glavom. Za sada oko 270 ljudi u domu na Cvjetnom ostaje do daljnjega. Danas im je ovdje otvoren ured za lakše snalaženje s birokracijom. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš pitao je pročelnicu za gospodarstvo Mirku Jozić što će biti dalje.

"Najvažnije je da imaju krov nad glavom i tri obroka. Sutra počinju raditi gradski uredi da mogu prijaviti štetu", kaže Jozić i dodaje kako će se Grad najviše potruditi oko tih obiltelji. Koliko će ostati u studentskom domu ovisi o epidemiju koronavirusa, ali u svakom slučaju Grad Zagreb će im naći zamjenski smještaj, uvjerava pročelnica.

Za sanaciju štete, Grad Zagreb nema dovoljno novaca. Jozić kaže da se radi o iznosu koji premašuje cijeli proračun grada, a vjerojatno i više njih. Zato Grad Zagreb predlaže uvođenje novog zakona koji će se baviti saniranjem posljedica potresa.

"Taj zakon bi bio podloga da se napravi plan sanacije", kaže Jozić i tvrdi da nitko tu ne kalkulira.

"Postoji zakon, tu su državni proračun, gradski proračun, EU fondovi i donacije, kroz to planiramo sanirati štetu koliko to bude moguće", rekla je pročelnica koja ponavlja da se mora postupati po zakonima, a gradske službe imaju ograničenja, zato se predlaže novi zakon.

Na pitanje bi li bilo bolje da se ulagalo u infrastrukturu umjesto u fontane i slične ukrase po gradu Jozić kaže da joj je žao što se sad toliko politizira i smatra da se to ne treba uspoređivati.

"Grad Zagreb je pored svih investicija imao inatječaj za saniranje fasada, krorovova, pročelja, koji je sufinancirao s 80 posto, da se to provodilo bolje, bilo bi manje štete. To su stvari iz kojih možemo svi naučiti", zaključuje Jozić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr