Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Da čovjek može raditi razne poslove i u mnogima biti uspješan, potvrđuje junak naše priče. Mladi Francuz osmislio je projekt koji ga svaki tjedan vodi u drugu europsku državu, na drugu vrstu posla.


Diplomirani je inženjer aero-nautike, ali bio je i ribar, pekar, konobar, arheolog. Ovaj tjedan je u Hrvatskoj kao gost predavač u zagrebačkog gimnaziji. Jan Lachner ima samo 24 godine, inženjer je aeronautike, a do sada je radio 16 različitih poslova.

Vezani članci Boro Nogalo Građani se okupili u znak podrške bivšem ravnatelju i suradnicima, Bandić poručio: "Čitat ćete što su radili" KBC Zagreb Završen EU projekt opremanja dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija u KBC Zagreb: "U potresu smo ostali bez 23 posto kapaciteta"

Bio je arheolog u Grčkoj, izrađivač rogova u Švicarskoj, konobar u Irskoj, turistički agent na Cipru. Kolače je naučio praviti u Lihtenštajnu, dok je na Malti lovio ribu. "Umjesto malteških ribara, završio sam na brodu sa 6 Egipćana. Toliko o Europi", povjerio nam se mladi Francuz.

Njegov je cilj obići 33 europske zemlje i u svakoj od njih po tjedan dana raditi neki posao. "Želio sam vidjeti što se još nudi. Budući da znam jezike i volim putovati, spojio sam to sve kako bih otkrio kako drugi ljudi žive, i sam to iskusio", istaknuo je Lachner.

U Hrvatskoj se okušao kao gost predavač u zagrebačkoj četvrtoj gimnaziji. "Gledaš. Učiš. I pokušaš reproducirati barem dio od onog što oni rade", otkriva Francuz. No posao nije tako lako naći. "Razlog zbog kojeg su me zapošljavali je ovaj projekt. No, nakon što sam im pokazao da se snalazim u poslu, a ponekad stvarno nisam bio loš, nudili su mi da se po završetku projekta vratim i radim za njih", priznaje Lachner.

Jan uglavnom volontira, pa putovanja financira uz pomoć sponzora i dobrih ljudi. "Primjerice, uvijek sam smješten u privatnim kućanstvima", kaže on. Kod nas mu je pomogla hrvatska studentska asocijacija. "Mislim da je ovo odlično i za Hrvatsku i za mlade, da naše mlade potakne da neke svoje ideje ostvare je očito da je sve moguće", smatra Martina Naletilić iz Hrvatske studentske asocijacije. Svaka zemlja nosi brojna poznanstva, a Jan je bogatiji za novo radno iskustvo.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.