Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gorući problem

Nema uvjeta za recikliranje: Ilegalni deponiji u Zagrebu na samo par metara od polja kukuruza i soje

Dino Goleš o zagrebačkom problemu sa smećem (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Dino Goleš o zagrebačkom problemu sa smećem (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dino Goleš o zagrebačkom problemu sa smećem (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dino Goleš o zagrebačkom problemu sa smećem (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš o zagrebačkom problemu sa smećem (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Dino Goleš o zagrebačkom problemu sa smećem (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš o zagrebačkom problemu sa smećem (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Dino Goleš o zagrebačkom problemu sa smećem (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš o zagrebačkom problemu sa smećem (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dino Goleš o zagrebačkom problemu sa smećem (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dino Goleš o zagrebačkom problemu sa smećem (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/5 >>
Sve je više ilegalnih deponija u Zagrebu. Ekobomba nalazi se i na istočnom rubu grada kod Sesvetskog Kraljevca. Odbačene su tone smeća, a netko se prije dolaska ekipe Dnevnika Nove TV odlučio zapaliti smeće.

Otpad se na tom području prostire na čak dva i pol kilometra šumskog puta. Nije ga lako pronaći jer se ne vidi s glavnih cesta. Ovdje ima svega - guma, starog namještaja i elektroničkih uređaja, a ponajviše građevinskog materijala, ali i azbesta. Da stvar bude gora smeće se prostire tik uz polja soje i kukuruza.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić" Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana

Gradonačelnik Milan Bandić posljednjih mjeseci muku muči s ovakvim deponijima. Resorno ministarstvo poslalo je neobvezujući poziv lokalnim samoupravama da do kraja kolovoza pošalju popis s lokacijama ovakih odlagališta kako bi se pokušali sanirati sredstvima Europske unije. Ona pak, podsjetimo, od nas očekuje da do 2020. recikliramo čak 50% otpada.

Kad vidite slike divljih deponija, to izgleda kao nemoguća misija. No vratimo li se pola godine unazad sjetit ćete se da je Bandić početkom veljače Zagrepčanima obećao da će reciklirati moći na kućnom pragu. Provjerili smo gdje je s tim planom zapelo.

Smeće gorući problem

Smeće je u Zagrebu gorući problem. Zagrepčani još nemaju sve uvjete za recikliranje. "Tu se nađe i hrane i sve pomješano", "Bacano je ono što se kaže pod ruku. Stavi se sve u jedan, bez da se soritira u zeleni, plavi, ovo ono", neke su od izjava naših sugrađana.

Krajem siječnja, samo dva dana prije isteka zakonskog roka, Grad je donio Odluku o novom načinu prikupljanja otpada. Ta Odluka, iako na snazi od početka veljače, još je uvijek samo na papiru.Stanari stambenih zgrada uz kante za mješoviti komunilani otpad, plastiku, papir i staklo, trebali su dobiti i spremnike za biootpad te vrećice u koji bi ga bacali. Njihovu zapremninu odredli bi sami na temelju obrasca koji je rijetko tko dobio.

Prema roku koji stoji u Odluci trebali su ih dobiti još prije tri mjeseca. Gdje je zapelo s podjelom kanti pitali smo Čistoću i Holding, no nismo dobili odgovor. Poznato je tek da je na postupak javne nabave uložena žalba.

A u siječnju, kad je Odluka donesena, iz Grada su bili uvjereni da će kante na pragovima Zagrepčana biti već ovo ljeto. Mirka Jozić, iz gradskog ureda za gospodarstvo 30. siječnja 2017. godine izjavila je: "Mi ako u šest mjeseci pošaljemo izjave, unesemo podatke u bazu, podijelimo sve spremnike, mislim da smo uspješni."

Uspjeh u recikliranju ocjenjivat će Brisel

Uspjeh u recikliranju od 2020. ocjenjivat će Brisel. Zbog smeća se danas oglasio i zagrebački HSLS. Osudio je i gradonačelnikovo vrijeđanje naše novinarke Ivane Pezo Moskaljov na pitanje gdje se odvozi smeće s ilegalnih deponija. Potpredsjednik HSLS-a Grada Zagreba, Darko Klasić: "Postavit nepoželjno pitanje gradonačelniku je postalo pravilo da će te na to dobiti uvrede, bahati i arogantni odgovor od gradonačelnika."

Gradonačelnik Milan Bandić je u travnju onima koji recikliraju dijelio ulaznice za auto-šou: "Evo kad bi svi ovako svi delali nebi bilo pola problema."Rokovi idu, kazne iz Brisela prijete. Možda da gradonačelnik umjesto ulaznica, počne dijeliti kante?

U provedbi plana recikliranja Brisel nam trenutno nudi pomoć, no početkom 2020. počet će s kaznama. Kažnjavat će se i lokalne samouprave i država. Italija je, primjerice, već kažnjena s 40 milijuna eura jednokratno, te još s toliko svakih šest mjeseci dok ne ispuni obveze. Poljska pak plaća gotovo 70 tisuća eura dnevno.

Kad pogledamo situaciju u Hrvatskoj lako bi se mogli pridružiti tom popisu. Za kraj, pak, spomenimo i da recikliranje kreće od nas samih te da postoje i pozitivni primjeri na Krku, u Prelogu, Osijeku... Tamo je, doduše, i lokalna samouprava građanima za to ispunila uvjete. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene