Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istarski demokratski sabor, Primorsko goranski savez i Lista za Rijeku potpisali su koalicijski sporazum za predstojeće prijevremene parlamentarne izbore za 8. izbornu jedinicu.


Istarski demokratski sabor (IDS), Primorsko goranski savez (PGS) i Lista za Rijeku u ponedjeljak su kraj Vodnjana potpisali koalicijski sporazum za predstojeće prijevremene parlamentarne izbore za 8. izbornu jedinicu.

Vezani članci Slika nije dostupna NAJPOŽELJNIJA POLITIČKA UDAVAČA Evo čiji telefon najčešće zvoni Slika nije dostupna Karamarko: Uvjeren sam u našu čistu i brzu pobjedu

Koalicijski sporazum potpisan je u masliniku, a predstavnici tih stranaka ustvrdili su da je ova opcija prava snaga Istarske i Primorsko-goranske županije u Hrvatskom saboru i jamstvo da će se glas svakog grada i općine u Istri i Primorsko-goranskoj županiji čuti u Zagrebu.

"Mi ne formiramo neprirodne koalicije, niti mijenjamo naše temeljne vrijednosti za šaku glasova. Istra, Rijeka i Kvarner prva su nam i jedina politika, a ova koalicija je pokazala i pokazuje na konkretnim primjerima koliko je drugačija od drugih", izjavio je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Najavio je da će koalicija IDS, PGS i RI svoju listu istaknuti i u 7. izbornoj jedinici. Razlog tome, rekao je Miletić, "želja je da ova koalicija u cijelosti pokrije regije gdje djeluje i time pokaže Zagrebu što je prava snaga Istre, Rijeke i Kvarnera".

"Mi se zalažemo za jake regije, a znajući da PGS od 36 ogranaka ima 17 u sedmoj izbornoj jedinici bilo nam je od iznimne važnosti omogućiti biračima sedme izborne jedinice da svoj glas daju ovoj koaliciji i na parlamentarnim izborima", dodao je.

Miletić je naglasio da se program ove koalicije temelji na decentralizaciji Hrvatske jer, kako je rekao "nitko ne može zastupati interese naših županija i naših građana bolje nego oni koji svakodnevno žive kroz svoje gradove, općine i županije".

Za razliku od ideoloških prepucavanja kojim se bave nacionalne stranke, mi već godinama svoju politiku gradimo na konkretnim mjerama i programima. To je jedan od razloga zbog kojeg je Istra danas najrazvijenija regija, kazao je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Dodao je kako je IDS u posljednje dvije godine upornošću i dosljednom borbom uspio pokrenuti izgradnju pulske Opće bolnice, zaustaviti proces seljenja državnih institucija iz Istre, vratiti Trgovački sud u Pazinu te se izboriti za usvajanje prostornog plana koji predviđa plin kao energenta TE Plomin.

Miletić je najavio i da će Istarska stranka umirovljenika također poduprijeti ovu koaliciju na predstojećim parlamentarnim izborima.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić rekao je kako je ova koalicija regionalnih stranaka pokazala vjerodostojnost i dosljednost, i da je ovo jedina grupacija koja pripada lijevom liberalnom centru.

"Narodna koalicija to sigurno nije, o drugim koalicijama ne trebamo niti govoriti. Naša koalicija je jedina koja daje regionalne zastupnike koji zastupaju svoj prostor i projekte iz područja s kojeg dolaze", kazao je Vasilić, dok je predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić izrazio uvjerenje kako ova koalicija može samo još bolje.

"Građani naše dvije regije svjesni su da će njihove interese najbolje zastupati upravo one političke opcije čiji je glavni interes razvoj Rijeke, Istre i Kvarnera", dodao je Švorinić. (Hina)