Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li moguća koalicija s HDZ-om?

IDS će na Savjetu stranke odlučiti s kim će koalirati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor IDS-a održan u subotu u Puli nije donio odluku o tome s kim će IDS ići u koaliciju na idućim parlamentarnim izborima, o tome će se odlučiti na Savjetu stranke, rekao je novinarima glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza.

"Konačnu odluku donijet ćemo na Savjetu stranke, nama se ne žuri s obzirom da je izborni zakon tek usvojen a izbori se mogu održati najkasnije u veljači 2016. ili koncem ove godine. To znači da imamo više nego dovoljno vremena da razgovaramo na temelju ozbiljnih tema," kazao je Sponza.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter 14 mandata za Domovinski pokret Rezultati ankete S kim bi Domovinski pokret trebao koalirati? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Ako dođe do nove koalicije s istim partnerima, IDS će inzistirati da se sklopi jedan kvalitetan ugovor temeljem kojeg bi postojala međusobna prava ali i međusobne obveze i odgovornost. Tim bi ugovorom IDS tražio da se Istri jamči status regije, da se konačno provede decentralizacija i da se imovina u državnom vlasništvu stavi u funkciju razvoja gospodarstva, rekao je i naglasio da su u fokusu IDS-a su interesi građana Istre pa će za suradnju s drugim političkim strankama na idućim parlamentarnim izborima te teme biti od iznimne važnosti.

"Mi prije svega želimo biti odgovorni, iako, ako bismo željeli postići jednu komotnu poziciju, dovoljno bi bilo izaći sada iz koalicije, što mi nećemo," rekao je Giovanni Sponza.

Miletić: Programi će biti temelj budućih pregovora; Pusić: Očekujem nastavak suradnje

Dodao je kako bi o pitanju decentralizacije trebalo otvoriti javnu raspravu radi postizanja konsenzusa. Naime, smatra on, praksa u Europi pokazuje kako građani onih zemalja koje su provele decentralizaciju, najmanje osjećaju gospodarsku krizu.

Na pitanje kako komentira izjavu člana Središnjeg odbora HDZ-a Željka Reinera, po kojoj su novinari zaključili da HDZ ne odbija mogućnost koaliranja s IDS-om, Sponza je kazao da ako je to točno, onda je je to "velika stvar za hrvatsku političku scenu", kojom se potvrđuje da je sve ono što ono za što se IDS zalagao u proteklih 25 godina bilo u skladu s visokim civilizacijskim standardima i uzusima.

IDS spada u spektar centra i lijevo, a platforma budućih razgovora s političkim strankama bit će sukladna našim programskim načelima koja su proizašla iz današnjeg razgovora na sjednici sabora, zaključio je glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene