Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haaški je sud pozvao Hrvatsku da se u roku od 14 dana očituje o nedavnom zahtjevu bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića za izdavanjem subpoene bivšem pomoćniku ministra obrane Vladimiru Zagorcu za razgovor s njegovim pravnim zastupnikom, objavio je ICTY.


Karadžić, kojemu se pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije sudi za genocid u BiH, zahtjev za razgovorom njegova zastupnika sa Zagorcem podnio je 10. siječnja ove godine.

Razgovor bi se trebao održati početkom ožujka u zatvoru u kojem Zagorec služi kaznu.

Vezani članci Julian Assange Osnivaču WikiLeaksa odbijena jamčevina zbog straha od bijega: ''Heroj koji se žrtvovao da razotkrije protupravne poslove'' Slika nije dostupna Karadžić traži subpoenu za Zagorca

>> Karadžić traži subpoenu za Zagorca

Karadžić tvrdi da je Zagorec, koji je odbio dobrovoljno razgovarati s predstavnicima njegove obrane, bio izravno uključen u dogovore oko slanje oružja iz Irana preko Hrvatske za bosanske muslimane tijekom 1994-95 godine. Zagorec je tijekom 1994. i 1995. godine obavljao dužnost pomoćnika ministra obrane za nabavu, proizvodnju i opskrbu.

Karadžić tvrdi da su u tom razdoblju tisuće tona pješačkog oružja i drugog oružja krijumčarene iz Irana i drugih islamskih zemalja vojsci bosanskih muslimana preko Hrvatske te da je ‘mnogo od toga oružja završilo u tzv. zaštićenim zonama u Srebrenici i Žepi gdje je korišteno za napade i ubijanje srpskih civila u okolnim selima’.

Karadžić navodi da je razgovor sa Zagorcem nužan zbog toga što takve informacije nije dobio u svom ranijem razgovoru s bivšim ravnateljem HIS-a Miroslavom Tuđmanom.

Zagorec je u Hrvatskoj na odsluženju sedmogodišnje kazne nakon što je osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno krađe dragulja iz Ministarstva obrane. Osuđen je jer je 2000., odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane, iz sefa ministarstva odnio torbu s draguljima.

Nakon pravomoćne presude u slučaju ‘dragulji’ nekad najodlikovaniji hrvatski general ostao je bez čina i odličja. (Hina)