Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dogovarao slanje oružja'

Karadžić traži subpoenu za Zagorca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, kojemu se pred Haaškim sudom sudi za genocid u BiH, zatražio je od ICTY-ija da izda subpoenu bivšem pomoćniku ministra obrane Vladimiru Zagorcu za razgovor s njegovim pravnim zastupnikom koji bi se trebao održati početkom ožujka u zatvoru u kojem Zagorec služi kaznu, objavio je Haaški sud.

Karadžić tvrdi da je Zagorec, koji je odbio dobrovoljno razgovarati s predstavnicima njegove obrane, izravno bio uključen u dogovore oko slanje oružja iz Irana preko Hrvatske za bosanske muslimane tijekom 1994-95 godine. Zagorec je tijekom 1994. i 1995. godine obavljao dužnost pomoćnika ministra obrane za nabavu, proizvodnju i opskrbu.

U podnesku Karadžić tvrdi da je u tom razdoblju tisuće tona pješačkog oružja i drugog oružja krijumčareno iz Irana i drugih islamskih zemalja vojsci bosanskih muslimana preko Hrvatske te da je ‘mnogo od toga oružja završilo u tzv. zaštićenim zonama u Srebrenici i Žepi gdje je korišteno za napade i ubijanje srpskih civila u okolnim selima’.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prva reakcija Predsjednica o presudi Karadžiću: ''Ona ne može vratiti u život desetke tisuća žrtava, ali je trajna opomena" Obitelji žrtava u suzama nakon objave konačne presude Radovanu Karadžiću (Foto: DNEVNIK.hr) - 2 doživotni zatvor Pljesak i uzvici oduševljenja u Srebrenici: "Majci kojoj su iz naručja istrgnuli dijete nijedna kazna Karadžiću nije dovoljna"

>> 'Za osnivanje RS zaslužni Karadžić i Krajišnik'

‘To je prethodilo direktivi predsjednika Karadžića u ožujku 1995. godine vojsci da poduzme akcije kako bi odgovorila na te probleme’, navodi se u podnesku.

Pred Haaškim sudom u tijeku je izvođenje tužiteljskih dokaza za Karadžićevu odgovornost za genocid u Srebrenici počinjen pokoljem tisuća muslimanskih muškaraca nakon pada enklave koja je bila pod zaštitom UN-a.

U podnesku Karadžić navodi kako posjeduje dokaze o Zagorčevu dogovaranju transporta topničkog streljiva preko pulske zračne luke za BiH koncem 94. s izvjesnim Jacquesom Monsieurom koji je, prema njegovim tvrdnjama, u SAD-u upravo odslužio zatvorsku kaznu zbog krijumčarenja oružja.

‘Stoga postoji obilje dokaza koji daju vjerovati da je general Zagorec znao za transfere oružja i streljiva bosanskim muslimanima u 1995. u razdoblju prije navodnog uzimanja talaca (pripadnika UN-a) u svibnju 1995. i događaja u Srebrenici u srpnju 1995 godine’, navodi Karadžić.

Karadžić navodi da je razgovor sa Zagorcem nužan zbog toga što takve informacije nije dobio u svom ranijem razgovoru s bivšim ravnateljem HIS-a Miroslavom Tuđmanom a napominje i da je i Jacques Monsieur također odbio razgovarati s njegovim predstavnicima.

Karadžić se sudu požalio da nije ni iz drugih izvora uspio pribaviti podatke o transferu takvoga oružja jer ‘vlade Bosne, Hrvatske i Irana svaka za sebe tvrde da nemaju nikakvih dokumenata o takvim transferima’.

Karadžić je polovicom studenoga od Hrvatske prvi puta zatražio da mu se omogući razgovor sa Zagorcem od kojega je želio čuti što zna o ‘transferu oružja iz Irana snagama bosanskih muslimana uz suglasnost SAD-a a čime je prekršen embargo UN-a’.

Zagorec je u Hrvatskoj na odsluženju sedmogodišnje kazne nakon što je osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno krađe dragulja iz Ministarstva obrane. Osuđen je jer je 2000., odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane, iz sefa ministarstva odnio torbu s draguljima.

Nakon pravomoćne presude u slučaju ‘dragulji’ nekad najodlikovaniji hrvatski general ostao je bez čina i odličja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene