Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički pritisak na Europu

I Srbija prigovara: 'Hrvatska nema učinkovito pravosuđe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon huliganskog incidenta u Splitu i kritika nizozemske veleposlanice na račun hrvatskog Euro puta novi prigovori stižu iz Srbije.

Dok Hrvatska čeka i službenu potvrdu Bruxellesa o završetku pregovora, koalicija udruga Srba izbjeglih iz Hrvatske od Europe traži da zaustavi Hrvatsku. Na adrese veleposlanstava zemalja članica unije kreće pismo koalicije izbjeglica protiv Hrvatske.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

'Oko 500 tisuća Srba je izbjeglo i prognano iz Hrvatske, a preko 100 tisuća građana Srbije je oštećeno u svojim imovinskim i drugim pravima... U Hrvatskoj još nije uspostavljeno neovisno, nepristrano i učinkovito pravosuđe', stoji u pismu. 'Svi koji su se htjeli vratiti i htjeli obnovu su zadovoljeni oni koji su se opredijelili da ostanu u Srbiji oni imaju svoju političku agendu', rekao je državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Mario Nobilo.

'Treba odvojiti opravdane zahtjeve od političkog pritiska'

'Imaju pravo prigovarati ako smatraju da su im prava ugrožena, što se hrvatske strane tiče obveze znamo i one se moraju ne samo u periodu pristupanja već trajno voditi računa', rekla je Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora. Hrvatska je svjesna obveza prema izbjeglicama.

'Treba odvojiti opravdane zahtjeve onih koji smatraju da trebaju biti obeštećeni i političkom pritisku. Ovdje je riječ o političkom pritisku ne toliko na Hrvatsku koliko na europske institucije', rekao je saborski zastupnik SDP-a Tonino Picula. Osim povratka i obnove žele reviziju presuda za ratne zločine donesene u odsutnosti ali i isplatu zaostalih mirovina i priznanje radnog staža.

'Europska unija ne bi zatvorila Poglavlje 23 da u tom poglavlju u pitanju konvalidacije radnog staža ima problema i da svi oni koji uđu u taj proces nailaze na nefer postupak', rekao je Nobilo. Hrvatska unutar Europe, poručuju naši sugovornici, i jače će se moći boriti s potencijalnim problemima koji mogu iskrsnuti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene