Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Samo danas iz RH otišlo 1.000 ljudi

Dok mladi odlaze: Hrvatska ima dva plana za demografsku revitalizaciju, predsjednici Vladin nije dovoljan, a premijer njezin nikako da pogleda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ima plan za demografsku revitalizaciju, ali predsjednici on nije dovoljan pa je napisala vlastiti plan. Međutim, još ga neće otkriti javnosti. Prvo ga želi pokazati premijeru koji nikako da ga pogleda.

Danas se iz Hrvatske iselilo još tisuću ljudi. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u tajnosti priprema demografske mjere. Trebala bi ih predstaviti tijekom svibnja. Želi to učiniti na sjednici vlade, u dogovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem. No, ne uspiju li naći zajednički jezik predstavit će ih sama. O mjerama javno ne želi.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

U Vladi se hvale većim porodiljnim naknadama. I doplatkom za više djece. Vrtići će, obećavaju, raditi duže. No, s Pantovčaka upozoravaju - to nije dosta. Pa je premijer najavio rebalans proračuna za srpanj.

Na pitanje koliko očekuje da ćete dobiti rebalansom proračuna i na što će utrošiti novac, Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju odgovara: ''Kad dobijemo novac, utrošit ćemo ga na što više mjera.''

Godinama se rađa sve manje djece. Iseljava sve više ljudi. No, vladajući su optimistični.

''Čini mi se da su naši gospodarski rezultati su vrlo dobri. Pred nama je najuspješnija turistička sezona. Fali ljudi koji žele raditi'', kazao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

Potrebno je puno više - poručuju demografi. Jača ekonomija. I cijeli set usklađenih mjera. ''Drugi problem koji je po meni jako velik je neriješen problem stambene politike, ne samo povoljnih kredita, već podstanarstva'', rekla je demografkinja Sanja Klempić Bogadi.

Mladima je problem i posao. Hrvatska je neslavni rekorder u Europskoj uniji po ugovorima, koji traju do tri mjeseca. Slijede Francuska i Španjolska. Na začelju takve prakse je Rumunjska. Od poslodavaca se traži ugovor za stalno i fleksibilnije radno vrijeme za majke. Oni - reforme:
Majetić

''Bez tih reformi i jeftinijeg poslovanja, neće biti ni niti ugovora na određeno ni neodređeno, neće biti ni demografske obnove'', kaže Davor Majetić iz udruge poslodavaca.

Sanju iz Zagreb čeka posao nakon porodiljnog dopusta. Ali nije joj svejedno. ''Svima je teško ostaviti stalan posao. jer ne znaš na što ćeš se vratiti, hoće li to biti sigurno, hoćeš li biti degradiran na neki način'', kaže Sanja.

Traži se brža reakcija politike i prave mjere - kako bi dječja igrališta bila prepuna zabave i smijeha. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene