Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Schengenski sporazum

I nakon ulaska u EU granični prijelazi ostaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako i zaokruže 'ZA', hrvatski građani će i nakon ulaska u EU na graničnim prijelazima morati pokazati putovnicu.

Granični prijelazi Hrvatske i susjednih zemalja članica Unije otići će u povijest tek kada potpišemo tzv. Schengenski sporazum, a to se može dogoditi i nekoliko godina nakon ulaska.

Pročitajte i ovo Blokada vozača na granici s Ukrajinom Blokirali ih poljski vozači Oko 3000 kamiona zapelo na ukrajinskoj granici: "Tisuće ljudi prisiljene su živjeti u teškim uvjetima" Ilustracija obrana od opasnosti Italija uvela kontrole na granici: Nasumično se zaustavljaju putnici, poznato i do kada

Pokazivanje dokumenata ili pretresanje i na hrvatskim granicama moći ćete zaboraviti. 'Više nećemo imati kućice. Dakle, bit ćemo u obvezi ukloniti prepreke koje sprečavaju normalan protok prometa između dvije države', pojasnio je Gilio Toić Sintić iz MUP-a.

Između susjedne Slovenije i nas ulaskom u Schengenski režim graničnih kontrola više ne bi trebalo biti. No, zato će sve po starom ostati na graničnim prijelazima prema Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

No, Schengenski režim ne nastupa odmah po ulasku u EU 2013. godine. Susjedna Slovenija tri je godine čekala potpisivanje Schengenskog sporazuma. Sve članice moraju reći da.

Hrvatska tek provodi pripreme. Propisi se moraju uskladiti, a provjere su stalne. 'Od ove godine to se radi dva puta godišnje, a ulaskom RH u EU provodit će se i Schengenske provjere', kazao je Toić Sintić.

Zaposlenici, poručuju, ne trebaju strahovati za gubitak posla. I policija i carinici imat će što raditi. 'Hrvatska postaje dio unutarnjeg tržišta EU. Robe se slobodno kreću između Hrvatske i ostatka područja EU', pojasnio je Mario Demirović iz Carinske uprave.

I hrvatske granice tako se polako otvaraju europskoj priči kojoj konačno pripadamo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene