Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako i zaokruže 'ZA', hrvatski građani će i nakon ulaska u EU na graničnim prijelazima morati pokazati putovnicu.


Granični prijelazi Hrvatske i susjednih zemalja članica Unije otići će u povijest tek kada potpišemo tzv. Schengenski sporazum, a to se može dogoditi i nekoliko godina nakon ulaska.

Vezani članci Obuka za borbu protiv krijumčarenja - 2 Krijumčari sve domišljatiji! Carinici otkrili s čime se u posljednje vrijeme susreću Kokain - Ilustracija - 2 Zavidna zapljena crnogorske policije: Na granici s Hrvatskom u vozilu pronašli 37 kilograma kokaina

Pokazivanje dokumenata ili pretresanje i na hrvatskim granicama moći ćete zaboraviti. 'Više nećemo imati kućice. Dakle, bit ćemo u obvezi ukloniti prepreke koje sprečavaju normalan protok prometa između dvije države', pojasnio je Gilio Toić Sintić iz MUP-a.

Između susjedne Slovenije i nas ulaskom u Schengenski režim graničnih kontrola više ne bi trebalo biti. No, zato će sve po starom ostati na graničnim prijelazima prema Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

No, Schengenski režim ne nastupa odmah po ulasku u EU 2013. godine. Susjedna Slovenija tri je godine čekala potpisivanje Schengenskog sporazuma. Sve članice moraju reći da.

Hrvatska tek provodi pripreme. Propisi se moraju uskladiti, a provjere su stalne. 'Od ove godine to se radi dva puta godišnje, a ulaskom RH u EU provodit će se i Schengenske provjere', kazao je Toić Sintić.

Zaposlenici, poručuju, ne trebaju strahovati za gubitak posla. I policija i carinici imat će što raditi. 'Hrvatska postaje dio unutarnjeg tržišta EU. Robe se slobodno kreću između Hrvatske i ostatka područja EU', pojasnio je Mario Demirović iz Carinske uprave.

I hrvatske granice tako se polako otvaraju europskoj priči kojoj konačno pripadamo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju