Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Fitcha

I Moody's došao procijeniti kakav nam je rejting

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo dan nakon što je agencija Fitch odlučila da Hrvatska zadržava postojeći kreditni rejting, u Zagreb su stigli predstavnici druge agencije - Moody's.

Hrvatska je za sada dobila zeleno svjetlo, ali i jasno upozorenje. Iz Fitcha su poručili da se Vladini zacrtani ciljevi moći postići jedino dodatnim rezanjem troškova. Kao dobru stvar ističu najavljenu reformu Zakona o radu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poboljšanje izgleda Marić: Moody'sovo izvješće ohrabrenje da se nastavi s reformama Slika nije dostupna Dva stupnja do negativne prognoze Sniženi rejtinzi deset talijanskih banaka

'Na tragu toga da treba mijenjati produženo trajanje kolektivnih ugovora, o tome i agencija Fitch i svi koji se bave tržištem rada kažu da je to jedna od strani koje treba promjeniti i na tragu toga ćemo pokrenuti razgovore sa socijalnim partnerima', rekao je Mirando Mrsić, ministar rada.

>> Nismo 'smeće': 'Ocjena Fitcha je potpora Vladi'

Cijena zaduživanje za građane, tvrtke i državu će zahvaljući zadržavanju rejtinga za sada ostati ista. Iz jedne od najvećih privatnih tvrtki pozdravljaju zadržavanje rejtniga. 'To pokazuje da je Vlada počela u dobrom smjeru i sad je najvažnije nastaviti sa započetim reformama. Hrvatska ima šansu. Svi mi moramo dati doprinos i putem investicija i putem nove zaposlenosti', kaže Ivan Crnjac iz Agrokora.

Poslodavci pak podsjećaju da je hrvatski rejtnig ionako samo korak do najniže kategorije koja se u žargonu naziva smećem. 'To je kao iz škole vam dođe dijete i kaže dobio sam dva i vi kažete: Super da nisi dobio jedan. Očito je da od ove naravno dobre vijesti treba još puno raditi', rekao je Davor Majetić, direktor HUP-a.

A ono na čemu se treba raditim, smatraju Fitchu su niska konkuretnost i loša poslovna klima. Zato je uz zadržavanje rejtniga dodano da su izgledi negativni- što znači da će rad Vlade biti pod stalnim nadzorom rejting agencija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene