Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Katolička crkva morat će plaćati porez na dobit. Kao vjerska zajednica spada pod neprofitne pravne osobe, pa budući da nije u poreznom sustavu, plaćat će paušalni porez. Župe su od Zagrebačke nadbiskupije dobile obavijest da se pripreme za usklađivanje s poreznim sustavom.


I Katolička crkva morat će plaćati porez na dobit. U Poreznoj upravi kažu da su neprofitne pravne osobe - što uključuje vjerske zajednice - obvezne plaćati porez na dobit ako se bave gospodarskom djelatnošću, primjerice: zakupom, najmom, izdavaštvom ili drugim poslovima koji nisu svrha postojanja neke neprofitne osobe. Budući da Crkva nije u poreznom sustavu, plaćat će paušalni porez.

Vezani članci Najveća krunica Ovo je najveća krunica na svijetu! Duga je 500 metara, jedna kugla velika je poput manjeg djeteta, a nalazi se u Hrvatskoj Mons. Zlatko Koren - 2 Mons. Koren otkrio kakve su upute dobili biskupi diljem Hrvatske: ''Nama vjernicima izrazito je važno slaviti sakramente''

Pitali smo i Poreznu upravu na što je točno Crkva dužna plaćati porez. "Obveza poreza na dobit utvrđuje se svim načelno neprofitnim pravnim osobama i ogranizacijama što uključuje i vjerske zajednice ukoliko obavljaju određenu gospodarsku djelatnost (...) kao što je npr. ugostiteljstvo, trgovina, zakup, najam, izdavaštvo ili neka druga djelatnost koja sama po sebi nije svrha postojanja neke neprofitne osobe", stoji u odgovoru Porezne.  Od siječnja taj je porez 12 ili 18 %. No, neprofitnim udrugama omogućeno je da prijeđu na paušalno plaćanje poreza do iznosa prihoda od 230 000 kuna.

Zagrebačka nadbiskupija svojim je župama poslala dopis kako bi se pripremili za usklađivanje s poreznim sustavom.

"Budući da su u tijeku razgovori između Komisije HBK za odnose s državom i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama RH, razgovori traju o različitim pitanjima, a Zagregrebačka nadbiskupija poslala je dopis svojim župama. Donijela im je određene smjernice da u ovom vremenu usklađivanja pravnih sustava Crkve i Države u sektoru oporezivanja imaju sve potrebne informacije", rekao je vlč. Borna Puškarić.