Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Hrvatski generalski zbor smatra da su takva traženja u suprotnosti sa svim vrijednostima za koje su se borili hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata", istaknuto je u zaključku sa sjednice Upravnog odbora Hrvatskog generalskog zbora.


Najave Vlade da bi mogla prodati dionice HEP-a te tim novcem otkupiti Inu od MOL-a izazvale su niz različitih reakcija. Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm prošlog je tjedna rekao kako bi u tom poslu trebali biti zastupljeni i hrvatski branitelji, i to na način da se kroz zakonske okvire 7 posto dionica HEP-a prepiše Fondu hrvatskih branitelja.

Vezani članci Čista snaga Ininih Class Plus goriva za najbolju vožnju Čista snaga Ininih Class Plus goriva za najbolju vožnju Slika nije dostupna Top 10 hrvatskih tvrtki: INA uvjerljivo najbolja, no jedan je trgovac "skočio" za 100 mjesta

Klemm je naglasio kako branitelji ne žele proći kao u slučaju privatizacije Croatia osiguranja, kada Fondu hrvatskih branitelja, kazao je, nije prepisano ništa.

Na to su reagirali iz Hrvatskog generalskog zbora, koji su večeras objavili kako su tim povodom održali i sjednicu Upravnog odbora te donijeli sljedeći zaključak:

"Hrvatski generalski zbor je raspravljao o mogućim modelima otkupa dionica MOL-a te je zgrožen viješću da su pojedinci iz braniteljskih udruga zatražili 7% dionica od eventualne prodaje Hrvatske elektroprivrede. Hrvatski generalski zbor smatra da su takva traženja u suprotnosti sa svim vrijednostima za koje su se borili hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata.

Takva potraživanja smatramo podvaljivačkim i nerealnim što očigledno, između ostaloga, imaju za cilj stvoriti jaz, pomutnju i neslogu unutar braniteljske populacije, s konačnom namjerom da se izazove nezadovoljstvo u širokim slojevima hrvatskoga naroda.

Sve se to odvija u trenucima, kada nam je više nego ikada potrebno svenarodno zajedništvo i posvećenost duhovnom, gospodarskom i demografskom oporavku Naroda i Države. Zabrinuti za budućnost Republike Hrvatske za koju smo se nesebično borili u Domovinskom ratu, isto tako nesebično danas u miru, predlažemo da se značajni dijelovi mogućih prodaja dionica ugrade u ostvarivanje ovih ciljeva.

Apeliramo da se mudro i oprezno postupa s energetskim potencijalima i nacionalnim bogatstvima Republike Hrvatske", piše u zaključku koji potpisuje predsjednik UO-a, general zbora Pavao Miljavac.