Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Općina Drenje

I Drenje u problemima: Presušili bunari, gradnja vodovoda zapela!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova drama stanovnika Đakovštine. Mještanima 6 sela u općini Drenje bunari su presušili, ostali su bez pitke vode i dobivaju je cisternama uz pomoć Ministarstva obrane. No i to postaje problem jer se voda zaleđuje.

Bunar na farmi Antuna Saksa još je ljetos presušio, a sto muznih krava čeka vodu.

Pročitajte i ovo Mjesto Ruda - 3 Cetinska krajina Puknuo je magistralni cjevovod, voda je tekla cestom i nosila sve pred sobom: "Da su djeca 10 minuta kasnije išla na misu, diglo bi ih u zrak" Loša voda - 3 Nije za piće ni za kupanje Uredno im stižu računi za vodu punu blata i mulja: Komunalno tri godine ne rješava problem, a direktor dao otkaz

'Muke s vodom traju skroz. Ali ove godine je nemoguće. Suše su velike. Što dalje, to veća je kriza za vodu', kaže Antun.

Da bi žednu stoku napojio, Antun tri puta na dan sjeda na traktor i odlazi na seosko crpilište po vodu.

'To mi oduzima pola dana. Dok se to doveze 2-3 puta, pa istači jednom, pa drugi put... Gubimo pola dana radnog vremena', kaže Antun.

>> Podgorač još uvijek bez vode zbog kokošinjaca

Oborina mjesecima nema. Tek mraz koji dodatno zagorčava život jer se voda zamrzne u cijevima cisterne. A dok cisternama prevoze vodu do svojih bunara, mještani sanjaju o vodovodu.

'Vodovod bi nam značio komadić kruha, kao gladnome komadić kruha. Mi kao da smo u Saudijskoj Arabiji', kaže Ladislav Maraković.

Arapi bi vodovod u Drenju vjerojatno već izgradili. Hrvatske vlasti pak, to nisu uspjele učiniti.

'Mi smo jako ljuti, jer Minsitarstvo regionalnog razvoja nije raspisalo natječaj koji je trebalo. Imamo ugovore još iz početka 2009. godine', kazao je Slavko Dešić, načelnik Općine Drenje.

Općina je iz svog proračuna osigurala četvrtinu novca. Ostalo je trebala odraditi država kreditom Europske investicijske banke. No, negdje je zapelo.

'Očito je problem u ministarstvu. Mi smo jako isfrustrirani. To je potpisao još ministar Petar Čobanković, a danas je tamo drugi ministar, Božidar Pankretić. Do dana današnjeg ništa nije poduzeto', kaže načelnik općine.

Uskoro će doći i treći ministar. A mještani još uvijek vodu voze u cisternama.

'Jedni se hvale, drugi kukuriču, treći tamburaju kao bedevije po selu, a mi žedni', kažu mještani.

Žedni u zemlji koja se hvali izvorima pitke vode.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene