Zagađenje zraka, ilustracija
Zagađenje zraka, ilustracija Foto: Slavko Midzor/PIXSELL/Pixsell

Nakon što je jučer u Zagrebu objavljeno prekoračenje praga obavješćivanja od 180 mikrograma po metru kubnom, za prizemni ozon, očekuje se da bi se takav trend mogao nastaviti i narednih dana.


Doktorica Gordana Pehnec iz Jedinice za higijenu okoline s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada objasnila je za DNEVNIK.hr što je prizemni ozon i kako utječe na ljude.

Vezani članci Misterij oko drona - 2 Misterij pada drona u Zagrebu: "Zna se otkud je došao i pretpostavlja se tko ga je lansirao, ali..." Advent u Zagrebu 2021. godine Velike promjene: Policija objavila kako će u Zagrebu izgledati regulacija prometa tijekom Adventa

"Ozon je plin prirodno prisutan u atmosferi, a u višim slojevima
(stratosferi) štiti zemlju od štetnog UV zračenja.

Međutim, u nižim slojevima atmosfere smatra se onečišćenjem jer može štetno djelovati na ljudsko zdravlje, biljke i materijale.
Prizemni ozon nastaje u reakcijama dušikovih oksida, hlapivih organskih spojeva, ugljikovog dioksida uz djelovanje sunčevog zračenja. Ovi spojevi, koji su prekursori nastanka ozona, u gradovima dobrim dijelom potječu iz ispušnih plinova automobila", kaže stručnjakinja  te dodaje kako su koncentracije očekivano povišene u ljetnim mjesecima, naročito u ranim poslijepodnevnim satima, jer je sunčevo zračenje nužno za nastanak ozona.

"Svake godine u Zagrebu, ali i ostalim dijelovima Hrvatske i Europe bilježimo visoke koncentracije ozona. Ukoliko je tri sata za redom koncentracija ozona viša od 180 mikrograma po kubnom metru tada postoji obaveza obavještavanja stanovništva o mogućem riziku. Osjetljive skupine populacije (djeca, trudnice, stariji građani, kronični respiratorni i plućni bolesnici te osobe slabijeg zdravlja) mogli bi osjećati simptome poput glavobolje, iritacije očiju, grla, nosa i dišnih puteva.

Stoga se preporuča slijediti upute na web stranicama grada i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i izbjegavati duži boravak na otvorenom" zaključila je.

"Moguće je da se takav trend nastavi i idućih dana upravo zbog visokih temperatura stoga je bitno apelirati na osjetljive skupine ljudi", izvijestila je jučer u Dnevniku Nove TV reporterka Valentina Baus.

Očekuje se da će se situacija popraviti nastankom povoljnijih meteoroloških uvjeta, a do tada situaciju možete pratiti na OVOJ POVEZNICI.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju