Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četiri mjeseca analize

HZZO uspio značajno smanjiti liste čekanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već sada u 36 bolnica od 48 (koje šalju podatke) djeca ne čekaju dulje od 90 dana.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u zadnja četiri mjeseca uspio je za 54 posto smanjiti liste čekanja u ortodonciji, te u većini bolnica skratiti čekanja u onkologiji i hematologiji do 30 dana, dok se na pregled djece i ultrazvuk srca u većini bolnica ne čeka duže od 90 dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jesu li liste čekanja liste umiranja? Trebala je mamografiju, odbili je u četiri bolnice: "Ali molim vas, nešto je sumnjivo" Ilustracija Liste čekanja "Lani je 89 posto CT i MR postupaka financirao HZZO": Ministarstvo objasnilo kako će smanjiti liste čekanja

Cilj je da sve bolnice uskoro omoguće prvi pregled za djecu do 18 godina unutar 30 dana, te ubrzaju pregled magnetskom rezonancijom i CT-ima, na koje se još uvijek dosta čeka, rekla je novinarima u utorak v.d. ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa.

'Nakon četiri mjeseca aktivne analize i češljanja listi čekanja te pozivanja pacijenta na ranije termine, određivanja stupnja hitnosti i preraspodjele pacijenata na listama čekanja, došli smo do zasad zadovoljavajućih rezultata, a nastojat ćemo u sljedećem razdoblju dobiti još bolje rezultate u još više bolnici', rekla je Prenđa.

Varga: Smanjene su liste čekanja

Već sada u 36 bolnica od 48 (koje šalju podatke) djeca ne čekaju dulje od 90 dana, u 14 od 29 bolnica ultrazvuk srca se čeka kraće od 90 dana, u 12 od 19 bolnica hematologija se čeka kraće od 30 dana, u 18 od 33 bolnice onkologija se čeka manje od 30 dana. Na prvi pregled kod ortodonta djeca su 1. kolovoza ove godine prosječno čekala 845 dana, a do 24. listopada taj rok je smanjen na 387 dana.

Ministar zdravlja Siniša Varga najavio je da će tehnička podrška za sustav elektroničkih uputnica zaživjeti do Nove godine, a u 2015. trebala bi biti u punoj primjeni u svim hrvatskim bolnicama.

'Pacijenti više neće biti pismonoše između liječnika na obiteljskoj razini i liječnika u bolnici. I to smo sada uspjeli informatizirati, nakon što smo eNaručivanjem, nakon dvije godine primjene, skratili liste čekanja', rekao je Varga.

Pacijenti više neće fizički nositi uputnice u bolnice, već će to elektroničkim putem slati liječnik obiteljske medicine, koji će isto tako elektronički dobivati iz bolnice nalaze i otpusna pisma nakon hospitalizacije. To će ujedno isključiti dosadašnju mogućnost paralelnog naručivanja istog pacijenta na isti pregled u više bolnica, pojasnio je Varga.

'U rebalansu proračuna neće se smanjivati sredstva za zdravstvo. Za sad...'

'Pisana uputnica odlazi u prošlost, kao što biše nemamo ni pisanog recepta', poručio je ministar zdravlja.

Najavio je daljnju informatizacija zdravstva, tako da će se iduće godine početi raditi na sustavu eKartona, no za to će biti potrebne neke zakonske promjene kako bi se jasno definiralo tko ima pravo uvida u podatke pacijenta.

HZZO je izvijestio da je postupkom javne nabave za 1,5 milijuna kuna osigurao 103 inzulinske pumpe za potrebe osiguranih osoba oboljelih od šećerne bolesti, koje su isporučene KBC-u Zagreb i Sveučilišnoj klinici za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma "Vuk Vrhovac". Djeci će se ugraditi 62 pumpe, a odraslima 41 pumpa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene