Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HZZO: Ubrzana procedura nabave skupih lijekova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) odlučilo je da će ravnatelji bolnica ubuduće moći nabaviti neki od posebno skupih lijekova odmah po odluci bolničkog povjerenstva, koje svoju stručnu odluku mora donijeti u roku sedam dana od primitka zahtjeva.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, koji je bio nazočan današnjoj sjednici Upravnog vijeća, objašnjava to potrebom da se pacijentima dodatno skrati nepotrebno čekanje na lijek, budući je bilo slučajeva da se na odluku povjerenstva i odobrenje HZZO-a čekalo i po tri mjeseca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VLADA NAPRAVILA PROPUST U Sloveniji otkrivene nepravilnosti u nabavi medicinske opreme za COVID: Favoriziranje tvrtki, kršenje propisa i loša organizacija Borbeni avioni - 1 Najskuplji vojni projekt Godinu dana od fijaska: Povjerenstvo odabralo države od kojih će tražiti ponude za borbene avione, među njima opet Izrael

S odlukom bolničkog povjerenstva morat će pismeno biti upoznat i pacijent, a HZZO će na zahtjev bolnice morati odgovoriti u roku 14 dana.

Ako se radi o lijeku koji je na listi lijekova HZZO-a, ravnatelj je dužan na temelju odluke povjerenstva odmah nabaviti lijek ne čekajući odobrenje HZZO-a. Isto je dužan učiniti i u slučaju lijeka koji se ne nalazi na listi jer će u tom slučaju trošak nabave biti podmiren iz bolničkog limita.

Milinović smatra da će bolnice imati dovoljno novaca za kupnju lijekova izvan liste jer od 1. travnja ne plaćaju troškove krvi i krvnih pripravaka, što na godišnjoj razini iznosi 80 milijuna kuna, dok na lijekove izvan liste ne odlazi više od 60 milijuna kuna.

Upravno vijeće danas je donijelo i odluku o raspisivanju međunarodnog natječaja za posebno skupe lijekove čiji će nositelj biti HZZO.

Takvom nabavom želi se postići povoljnija cijena koja neće uključivati maržu od 8 do 8,5 posto, koliko uzimaju veledrogerije i druge privatne tvrtke, među kojima su i tvrtke u vlasništvu supruga pojednih liječnika, rekao je Milinović.

Jedini trošak predstavljat će trošak distribucije od oko jedan posto, budući da će lijekove pohranjivati Hrvatski imunološki zavod.

Odluku o raspisivanju međunarodnog natječaja trebala bi idućeg tjedna potvrditi Vlada.

Milinović je za iduću godinu najavio udvostručenje sredstava za listu posebno skupih lijekova na iznos od 400 milijuna kuna.

Današnje odluke Upravnog vijeća HZZO-a pozdravio je predsjednik Hrvatske udruge pacijenata Marijo Drlje ocjenivši to iskorakom u bolji, organiziraniji i dostupniji zdravstveni sustav.

Zadranka Iva Prenđa, o čijim su pokušajima da dođe do skupog lijeka za svoju rijetku bolest pisali mediji, dobit će potreban lijek jer se zahtjev za odobrenje lijeka danas nalazi pred bolničkim povjerenstvom, najavio je Milinović.

Prenđa boluje od paroksizmalne noćne hemoglubinurije, rijetke bolesti koštane srži koju u Hrvatskoj ima još nekoliko osoba, a četveromjesečna terapija stoji dva milijuna kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene