Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje od 1. rujna pušta u probni rad eKarton, središnji elektronički zdravstveni zapis pacijenta, koji će svim zdravstvenim djelatnicima pružiti cjeloviti pogled na zdravlje pacijenta, a podaci će biti zaštićeni najvišom razinom sigurnosti.


eKarton u punoj bi primjeni trebao biti za 3 do 6 mjeseci, a bit će ispunjen svim podacima iz sustava - receptima, uputnicama, dijagnozama, alergijama i eventualnim napomenama vezanima uz zdravstveno stanje pacijenta. Bit će namijenjen svim autoriziranim zdravstvenim djelatnicima primarne zdravstvene zaštite, sekundarno-konzilijarne i bolničke zaštite, a u 2. fazi primjene pravo na pristup informacijama iz kartona imat će i djelatnici hitne medicinske službe, rekao je u četvrtak v.d. ravnatelja Zavoda Fedor Dorčić na konferenciji na kojoj je HZZO predstavio planiranu nadogradnju sustava eZdravstva u ovoj i idućoj godini.

Vezani članci HZZO pokrenuo novi sustav naručivanja Manje liste čekanja? HZZO pokrenuo novi sustav naručivanja na bolničke preglede i operacije Čekanje u bolnicama, ilustracije (Foto: Marko Prpić/ Pixsell) HZZO: Više novca bolnicama za skraćivanje lista čekanja i postupke za koje je najveća gužva

Cilj je, istaknuo je, osigurati viši standard zdravstvenih usluga, bolju kontrolu i racionalno poslovanje, odnosno održivost zdravstvenog sustava.

Od 1. rujna u eKarton će se početi upisivati sve posjete liječnicima, bolovanja, nalazi, otpusna pisma, veći kirurški zahvati.... Osim novih podataka, u eKarton iz Centralnog zdravstveno-informacijskog sustava bit će povučeni i drugi ovogodišnji podaci o pacijentu, a ako bude potrebno, povlačit će se i stariji podaci.

Upravo u sferi bolovanja HZZO u zadnje vrijeme bilježi značajan porast zbog čega Dorčić najavljuje veću kontrolu liječnika primarne zaštite i analizu opravdanost propisanih bolovanja.

Najviša razina sigurnosti podataka o pacijentima

U budućem razdoblju nadogradnje sustava eZdravtsvo u 2017,. u eKarton će se povlačiti i podaci o isporučenim i propisanim pomagalima, izvršenoj njezi u kući, fizikalnoj terapiji u kući, cijepljenju, preventivnim panelima, trudničkoj knjižici te svim primijenjenim lijekovima (osim receptnih).

V.d. ravnatelja Zavoda istaknuo je da jamče najvišu razinu zaštite sigurnosti pacijentovih podataka. Podaci će se prikupljati kroz zaštićenu virtualnu privatnu mrežu, a maksimalnu sigurnost jamčit će čitav niz zaštitnih mjera, uključujući kriptirani promet podataka te pametne identifikacijske kartice putem kojih ovlašteni zdravstveni djelatnici pristupaju sustavu. "Riječ je o razini sigurnosti kakvu primjenjuju banke, te će se u svakom trenutku moći znati tko je imao pristup kartonu", ističe Dorčić.

Korištenjem eKartona liječnik će kroz tridesetak sekundi moći sagledati sve relevantne medicinske informacije, poput onih o alergijama, implantatima ili lijekovima koje pacijent trenutno koristi i potom, sukladno tome, usmjeriti svoje aktivnosti te efikasnije pružiti pomoć.

HZZO portal za pacijente

Od 1. rujna u probni rad kreće i eHZZO-portal za pacijente, dostupan putem sustava e-Građani, a preko njega će pacijenti moći vidjeti sve svoje propisane i izdane lijekove i nalaze te dodatno samostalno upravljati pravima pristupa i zaštititi svoju privatnost, a moći će vidjeti i detalje o tome tko je i kada pristupao pojedinim dijelovima eKartona.

U HZZO-u najavljuju i daljnju nadogradnju sustava eZdravstvo, tako da bi za godinu dana u punoj primjeni trebali biti još i Jedinstveni kalendar naručivanja (eNaručivanje), Bolnički informatički sustavi (BIS) na jedinstvenoj tehnološkoj platformi, eRačun, te aplikacija mZdravlje.

Sve će to smanjiti vrijeme potrebno za obradu pacijenta, jer će liječnici primarne zaštite imati više vremena da se posvete svojim pacijentima. Sama suradnja različitih zdravstvenih djelatnika pomoći će im jer će imati sve podatke o pacijentu na jednom mjestu, ističe Dorčić. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju