444130
444130
444130
444130
444130

'Noćna mora' koju niti jedan ministar zdravlja dosad nije uspio riješiti

  • , 21.07.2016., 21:37
  • Autor:
  • komentara

Tehnički ministar zdravlja bori se s gomilanjem lista čekanja.

 
 
 
 
Problemi oko lista čekanja (Video: Dnevnik Nove TV)
Problemi oko lista čekanja (Video: Dnevnik Nove TV)

Iako je nedavno rekao kako je u Zagrebu dovoljan jedan PET CT uređaj koji se nalazi na zagrebačkom Rebru te da je nepotrebno plaćati privatnicima za dodatni uređaj, sada misli drugačije.

Ugovor je produžio do kraja godine, iako na Rebru tvrde da imaju kapacitete. Za pregled na PET CT-u u KBC-u Zagreb čeka se pet tjedana odnosno, 25 radnih dana.

Iako se ovaj pregled u Zagrebu jedino mogao obaviti na Rebru, jer je ministar zdravlja raskinuo ugovor s privatnom poliklinikom, liječnici kažu - gužvi nema.

'Stanje je jednako kao što je bilo i prije tri mjeseca od kada jedini radimo u Zagrebu PET CT', kaže Stanko Težak, specijalizant nuklearne medicine KBC-a Zagreb.

Ali, ministar Nakić, očito tako ne misli. Prvotno je govorio kako je dovoljan jedan PET CT, koji je na Rebru i da ne treba plaćati privatnicima za dodatni uređaj, sada ipak misli drugačije. Kako bi se stalo na kraj dugim listama čekanja, ministar je oformio Povjerenstvo.

'Kad govorimo o listama čekanja koje se vode od strane HZZO-a, možemo odmah jasno i glasno reći da su one neuporabljive u ovom obliku u kojem postoje. Naime, to je jedan miks lista želja, listi narudžbi i lista čekanja', rekao je Mario Starešić, predsjednik povjerenstva za liste čekanja.

Jer nije određeno koji su pacijenti hitni, a koji mogu na određeni pregled čekati. Dodatni je problem što sve bolnice nisu informatizirane. Povjerenstvo je zbog svega odredilo kratkoročne mjere.

'Da kompletno svi pacijenti moraju proći kroz sustav centralnog naručivanja. Ono što je slijedeće je trijažiranje pacijenata. Znači, treba jasno razlučiti razliku i priotizirati pacijenta', kaže Starešić.

Kada će se početi provoditi mjere za smanjenje lista čekanja-nije poznato. No, evidentno je da ih još nijedan ministar nije doveo u red.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se