Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje gomilanja

'Noćna mora' koju niti jedan ministar zdravlja dosad nije uspio riješiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehnički ministar zdravlja bori se s gomilanjem lista čekanja.

Iako je nedavno rekao kako je u Zagrebu dovoljan jedan PET CT uređaj koji se nalazi na zagrebačkom Rebru te da je nepotrebno plaćati privatnicima za dodatni uređaj, sada misli drugačije.

Pročitajte i ovo Liste čekanja - 4 Rok za europski novac Neki su liste čekanja smanjili za 40 posto, ali ostaju dvije kritične točke Recepcija u bolnici Važan kriterij EU-a Zbog listi čekanja ostajemo bez europskog novca? Ministar uvjerava da slijedi reforma

Ugovor je produžio do kraja godine, iako na Rebru tvrde da imaju kapacitete. Za pregled na PET CT-u u KBC-u Zagreb čeka se pet tjedana odnosno, 25 radnih dana.

Iako se ovaj pregled u Zagrebu jedino mogao obaviti na Rebru, jer je ministar zdravlja raskinuo ugovor s privatnom poliklinikom, liječnici kažu - gužvi nema.

'Stanje je jednako kao što je bilo i prije tri mjeseca od kada jedini radimo u Zagrebu PET CT', kaže Stanko Težak, specijalizant nuklearne medicine KBC-a Zagreb.

Ali, ministar Nakić, očito tako ne misli. Prvotno je govorio kako je dovoljan jedan PET CT, koji je na Rebru i da ne treba plaćati privatnicima za dodatni uređaj, sada ipak misli drugačije. Kako bi se stalo na kraj dugim listama čekanja, ministar je oformio Povjerenstvo.

'Kad govorimo o listama čekanja koje se vode od strane HZZO-a, možemo odmah jasno i glasno reći da su one neuporabljive u ovom obliku u kojem postoje. Naime, to je jedan miks lista želja, listi narudžbi i lista čekanja', rekao je Mario Starešić, predsjednik povjerenstva za liste čekanja.

Jer nije određeno koji su pacijenti hitni, a koji mogu na određeni pregled čekati. Dodatni je problem što sve bolnice nisu informatizirane. Povjerenstvo je zbog svega odredilo kratkoročne mjere.

'Da kompletno svi pacijenti moraju proći kroz sustav centralnog naručivanja. Ono što je slijedeće je trijažiranje pacijenata. Znači, treba jasno razlučiti razliku i priotizirati pacijenta', kaže Starešić.

Kada će se početi provoditi mjere za smanjenje lista čekanja-nije poznato. No, evidentno je da ih još nijedan ministar nije doveo u red.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene