Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio HZMO

Važna obavijest za starije osobe: Od srijede počinje isplata nacionalne naknade

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U srijedu, 17. svibnja, počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za travanj korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, a dobit će je 6633 korisnika, za što je osigurano 799.055 eura, izvijestio je u utorak Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Među korisnicima nacionalne naknade 64,63 posto su žene, a 35,37 posto muškarci, priopćio je HZMO.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području Hrvatske u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet.

Uz to, nužno je da osoba nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju te da prihod i/ili prihod članova kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 120,71 eura (909,49 kuna).

Također, uvjet je da osoba nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi, da joj nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi te da da nije sklopila ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava, podsjeća HZMO.

Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Pročitajte i ovo Iustracija Usklađivanje Dobra vijest za starije osobe: HZMO povećao nacionalnu naknadu, uskoro isplata

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga! Što je nacionalna naknada za starije osobe i tko ima pravo na nju? Pogledajte koji su uvjeti za dobivanje novca

IZ HZMO-a napominju da se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada, i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene