Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jako dobre vijesti

Umirovljenicima stiže najveće povećanje mirovina u 24 godine: HZMO objavio koliko točno rastu i kad stiže novac

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Riječ je o najvećoj stopi usklađivanja mirovina u posljednje 24 godine, otkad se ono primjenjuje dva puta godišnje, ističu u HZMO-u.

Mirovine rastu za 8,42 posto prema novoj aktualnoj vrijednosti, bit će isplaćene u rujnu s mirovinom za kolovoz, a umirovljenici će dobiti i razliku za srpanj, izvijestio je u srijedu Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Prema odluci Upravnog vijeća HZMO-a, aktualna vrijednost mirovine (AVM) od 1. srpnja iznosi 11,77 eura (88,68 kuna), na temelju objavljenih podataka Državnog zavoda za statistiku.

Riječ je o najvećoj stopi usklađivanja mirovina u posljednje 24 godine, otkad se ono primjenjuje dva puta godišnje, ističu u HZMO-u.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Pročitajte i ovo Vrućina opasno vrijeme Hrvatska na udaru toplinskog vala! Vrhunac stiže, ali popodne će biti pljuskova i grmljavine: Provjerite gdje će trebati kišobrani

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne brutoplaće.

Najniža mirovina za godinu staža - 12,13 eura 

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se zbrojem 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne brutoplaće.

Udjel stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene manji je od 50 posto, što znači da se stopa godišnjeg rasta mirovina određuje tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne brutoplaće tako da stopa usklađivanja od 1. srpnja 2023. iznosi 8,42 posto, objasnio je HZMO.

Pročitajte i ovo Sara Sharif otac je pobjegao Misteriozna smrt djevojčice: Sara je pronađena mrtva u kući, stric tvrdi da je pala niz stepenice, no obdukcija je pokazala strašnu istinu

Na sjednici je donesena i odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža prema kojoj najniža mirovina za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 12,13 eura (91,39 kuna).

Donesena je i odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja prema kojoj osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti iznosi 269,66 eura (2.031,75 kuna).

Što kažu iz sindikata

"Ako istovremeno cijene rastu hrane 30% ili čak i 10 puta nego je bilo prije, a mirovine su u istom razdoblju porasle 20%, je li to povećanje ili je to smanjenje?

Dakle, mi smatramo da je riječ o realnom padu mirovina jer model usklađivanja je definitivno kriv i već se godinama borimo za promjenu modela usklađivanja koji bi imao socijalnu dimenziju, ali bi imao i 100-postotni rast indeksa koji bi bio povoljniji za umirovljenike", rekla je Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene