Sezona gripe u Hrvatskoj u laganom je padu, ovoga je tjedna zabilježen manji broj oboljelih nego prethodnog, dosad je registrirano ukupno 48.000 oboljelih, a ukupno 14 osoba umrlo je od posljedica gripe, doznaje se u petak u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Galerija Sezona gripe - 2 +0 Sezona gripe - 1

Najviše oboljelih zabilježeno je na području Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije, a najveća stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi.

Vezani članci Ilustracija Počinje cijepljenje protiv gripe: Pogledajte za koga je besplatno Reporterka Martina Bolšec Oblak i sugovornik Red za cijepljenje ispred HZJZ-a: Epidemiolog Kaić pojašnjava je li moguće istovremeno primiti cjepivo protiv gripe i COVID-a

Najviše je oboljelih bilo među djecom između pet i šest godina, zatim u dobi od sedam do 14 godina, te od jedne do četiri godine.

U proteklom tjednu zabilježen je manji broj oboljelih nego prethodnog tjedna, što pokazuje da sezona gripe ide prema svome kraju, kaže HZJZ.

Vrhunac sezone bio je prije otprilike mjesec dana, kada je prijavljen najveći broj oboljelih u jednom tjednu - njih 9444. Vrhunac sezone dogodio se nekoliko tjedana kasnije nego prethodnih sezona.

Po podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, na širem europskom području aktivnost gripe je u porastu. U većini država bilježi se srednji intenzitet, a u nekoliko država visoki i vrlo visoki intenzitet. Cirkuliraju oba virusa gripe tipa A i B, s većim udjelom potvrđenih uzoraka virusa tipa A (66 posto).

Dok gripa jenjava, širenje koronavirusa se nastavlja, tako da je u Hrvatskoj u petak potvrđena i jedanaesta zaražena osoba. U svijetu je epidemija koronavirusa zahvatila gotovo 98.000 osoba, od kojih je umrlo više od 3340 u 85 zemalja. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju