Kampanja Nema maženja bez paženja
Kampanja Nema maženja bez paženja Foto: Screenshot/HZJZ

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) od 15. lipnja do 4. rujna provodi ljetnu javnozdravstvenu kampanju na temu zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja pod već poznatim sloganom "Nema maženja bez paženja".


Prema podacima posljednjeg istraživanja HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) provedenog na 15-godišnjacima, 23 posto dječaka i šest posto djevojčica izjavilo je da su imali spolni odnos, a od toga 40 posto dječaka i 50 posto djevojčica nije pri tome koristilo zaštitu, navodi HZJZ u najavi kampanje koja se provodi u sklopu projekta Živjeti zdravo, voditeljice epidemiologinje Sanje Musić Milanović.

Vezani članci Andrija Jarak VIDEO Andrija Jarak otkrio vlastito iskustvo s koronom: ''I ja sam bio jedan od onih pametnjakovića...'' Ivana Pavić Šimetin i Krunoslav Capak Capakova zamjenica upozorava: "To je prvi znak za uzbunu, Hrvatska bi mogla postati crvena"

Naglasak kampanje je na mladima koji su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora. Od iznimne je važnosti omogućiti mladima pristup točnim i provjerenim informacijama.

U sklopu ovogodišnje kampanje "Nema maženja bez paženja" provodi se online edukaciju putem objava i kvizova na društvenim mrežama. Najoriginalnije fotografije, videozapise i slogane kao i najbrže točne odgovore na kvizove znanja HZJZ će darivati poklon paketima "Nema maženja bez paženja!".

HZJZ pozvao zainteresirane da se uključe

Tijekom ljetnih mjeseci, putem info panoa, svlačionica na plažama i plakata u ljekarnama bit će prikazane preventivne poruke kako bi se potaknula svijest svih građana, posebice mladih, o važnosti očuvanja i unaprjeđenja spolnog i reproduktivnog zdravlja što će pridonijeti vidljivosti kampanje na nacionalnoj razini.

HZJZ poziva sve zainteresirane da svakog tjedna šalju i podijele s njima fotografije/videozapise pored njihovih plakata, info panoa i svlačionica na plažama.

"Uključite se i podijelite s nama i vaše slogane na temu spolnog zdravlja. Najoriginalnije darujemo poklon paketima Nema maženja bez paženja!", poručuju iz HZJZ-a.

Sve detaljne informacije dostupne su na službenoj web stranici projekta Živjeti zdravo www.zivjetizdravo.eu i na svim društvenim mrežama projekta.