Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrhovni sud dovoljan

HUS: Ukinuti Ustavni sud, nije nam potreban

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga sindikata (HUS) objavila je u priopćenju svoj prijedlog za ukidanje Ustavnog suda.

HUS ocjenjuje da ovakav kakav je danas Ustavni sud Hrvatskoj apsolutno nije potreban, a poslove koji su u njegovoj nadležnosti može obavljati Vrhovni sud.

Pročitajte i ovo Švicarski franak, ilustracija - 1 U udruzi Franak zadovoljni Sud EU-a potvrdio pravno stajalište Vrhovnog suda u slučaju ništetnosti ugovora Zgrada Vrhovnog suda (Foto: Dnevnik.hr) Nakon 8 godina Vrhovni sud presudio protiv osam domaćih banaka za kredite u švicarcima: "Slučaj franak je gotov. Ovo je naša pobjeda!"

HUS podsjeća da je Ustavni sud svojedobno donio odluku o pravu umirovljenika na tzv. povrat duga, temeljem kojeg je umirovljenicima priznato pravo na naknadu uskraćenog dijela mirovine, no također je donio odluke u vezi rada nedjeljom, kriznog poreza, te o nedavnoj inicijativi građana za referendum, kojima je svoj ugled u dobrom dijelu javnosti doveo u pitanje.

Teško se oteti dojmu da je Ustavni sud pri donošenju i argumentiranju tih odluka imao na umu i stajalište vladajuće političke elite i njezina očekivanja, te da je po unaprijed definiranom cilju tražio i nalazio argumentaciju, ocjenjuje HUS.

Vrhovni sud ima niz prednosti

Razloge za takvo ponašanje Ustavnoga suda HUS nalazi u proceduri imenovanja njegovih sudaca, što je u proteklom razdoblju bilo rezultat volje većine u Hrvatskom saboru, a dijelom i prethodnog dogovora (trgovine) vladajućih i oporbe.

HUS smatra da bi Vrhovni sud trebao preuzeti poslove Ustavnog suda jer ima niz prednosti - suce Vrhovnog suda bira struka, a Ustavnog suda politika; sudačka dužnost je stalna, dužnost ustavnog suca je na mandat, (osam godina), a jedino stalnost sudačke funkcije može jamčiti sučevu neovisnost; sudac Vrhovnog suda mora imati praksu u sudstvu, sudac Ustavnog suda ne mora, a često je niti nema.

Treba izmijeniti Ustav

Za provedbu inicijative o ukidanju Ustavnog suda treba izmijeniti Ustav u dijelu koji se odnosi na sastav i nadležnost Ustavnog suda, ukinuti Ustavni zakon o Ustavnom sudu RH te izmijeniti Zakon o sudovima.

>> Ustavni sud: Sindikati šalju prijeteće poruke

U HUS-u planiraju razmijeniti stajališta o toj temi s kolegama iz sindikata, čuti stajališta ljudi iz politike i civilnog društva, te saznati što o njoj misli struka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene