Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uklanjanje azbesta

HUS: Neka se USKOK pozabavi azbestom iz Salonita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni povjerenik Hrvatske udruge sindikata (HUS) za Dalmaciju Jozo Marić na današnjoj je izvanrednoj konferenciji za novinare pozvao USKOK da se uključi u rasvjetljivanje najnovijih zbivanja u tvrtki Salonitu.

Kazao je da su stečajni sudac Jozo Ćaleta i stečajni upravitelj Mirko Kozina nezakonito dodijelili trogirskoj tvrtki Adriatic-blizina saniranje azbestnog otpada iz tvorničkog kruga Salonita u Vranjicu kod Solina, iako ta tvrtka, drži Marić, nema dozvolu za takav posao. Marić je na konferenciji za novinare predočio dokument, koji je potpisao državni tajnik u ministarstvu zaštite okoliša Nikola Ružinski, u kojem se navodi da je Adriatic-blizina d.o.o. 'posjedovala dozvolu za gospodarenje opasnim otpadom između ostalog za skupljanje i privremeno skladištenje azbestnog otpada, s rokom valjanosti do 21. listopada 2009.'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otkrivao službene tajne Policajac iz istraga otkrivao gdje dileri drže drogu pa ju s dvojicom suradnika krao i prodavao Ilustracija Određen istražni zatvor Uskok pokrenuo istragu protiv četvorice okrivljenika: Sumnjiči ih se za paljenje skupocjenog automobila

>> Salonit: 100 radnika do kraja godine čistit će azbestni otpad

Marić je kazao kako su na ročištu skupštine vjerovnika tvrtke u stečaju 2. veljače na splitskom trgovačkom sudu dodijelili Adriatic-blizini saniranje azbestnog otpada iz tvorničkog kruga iako ih je HUS upozorio da ta tvrtka nema 'valjane papire, dozvole i ateste za uklanjanje toga otpada'. Marić tvrdi da je državno odvjetništvo na sastanku 1. veljače, kojem je nazočio i Kozina, upozorilo da trogirska tvrtka nema valjane dokumente za uklanjanje azbesta. Dodao je da je osobno na jučerašnjem sastanku saborskog odbora za zaštitu okoliša upozorio kako Ćaleta i Kozina čine i 'kriminal i korupciju' želeći žurno Adriatic-blizinu uvesti u saniranje azbesta iz Salonita.

Prošli je tjedan Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost priopćio kako će pripremne radove za saniranje Mravinačke kave i uklanjanje mikroarmiranih (azbestnih) cementnih cijevi iz tvorničkog kruga obavljati 40 bivših radnika Salonita koji su zdravi i osposobljeni za taj posao te da su se o tome dogovorili direktor toga fonda Vinko Mladineo i povjerenik HUS-a za Dalmaciju Jozo Marić. Marić je danas izvijestio kako je zadarska tvrtka 'Odlagalište sirovina' već počela pripreme za sanaciju i dekontaminaciju od tvorničkog azbestnog otpada, ali da bi 40 bivših radnika ostalo bez posla ako se angažira Adriatic-blizina kojoj su sanaciju, kaže, dodijelili Čaleta i Kozina. Marić je najavio kaznene prijave protiv Ćalete i Kozine, rekavši da se ponašaju 'mafijaški' jer žele zaštititi interese bivšega vlasnika Salonita Joze Ćurkovića, koji je u bijegu u BiH i kojeg je DORH optužio da je Salonit oštetio za 100 milijuna kuna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene