Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni povjerenik Hrvatske udruge sindikata (HUS) za Dalmaciju Jozo Marić na današnjoj je izvanrednoj konferenciji za novinare pozvao USKOK da se uključi u rasvjetljivanje najnovijih zbivanja u tvrtki Salonitu.


Kazao je da su stečajni sudac Jozo Ćaleta i stečajni upravitelj Mirko Kozina nezakonito dodijelili trogirskoj tvrtki Adriatic-blizina saniranje azbestnog otpada iz tvorničkog kruga Salonita u Vranjicu kod Solina, iako ta tvrtka, drži Marić, nema dozvolu za takav posao. Marić je na konferenciji za novinare predočio dokument, koji je potpisao državni tajnik u ministarstvu zaštite okoliša Nikola Ružinski, u kojem se navodi da je Adriatic-blizina d.o.o. 'posjedovala dozvolu za gospodarenje opasnim otpadom između ostalog za skupljanje i privremeno skladištenje azbestnog otpada, s rokom valjanosti do 21. listopada 2009.'.

Vezani članci Ilustracija Uskok pokrenuo istragu: Krijumčarili 214 migranata iz BiH u Hrvatsku, uzimali i do 500 eura po osobi Darinko Dumbović Stigla odluka suda! Dumboviću i četvorici uhićenih određen istražni zatvor, ostaju mjesec dana iza rešetaka

>> Salonit: 100 radnika do kraja godine čistit će azbestni otpad

Marić je kazao kako su na ročištu skupštine vjerovnika tvrtke u stečaju 2. veljače na splitskom trgovačkom sudu dodijelili Adriatic-blizini saniranje azbestnog otpada iz tvorničkog kruga iako ih je HUS upozorio da ta tvrtka nema 'valjane papire, dozvole i ateste za uklanjanje toga otpada'. Marić tvrdi da je državno odvjetništvo na sastanku 1. veljače, kojem je nazočio i Kozina, upozorilo da trogirska tvrtka nema valjane dokumente za uklanjanje azbesta. Dodao je da je osobno na jučerašnjem sastanku saborskog odbora za zaštitu okoliša upozorio kako Ćaleta i Kozina čine i 'kriminal i korupciju' želeći žurno Adriatic-blizinu uvesti u saniranje azbesta iz Salonita.

Prošli je tjedan Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost priopćio kako će pripremne radove za saniranje Mravinačke kave i uklanjanje mikroarmiranih (azbestnih) cementnih cijevi iz tvorničkog kruga obavljati 40 bivših radnika Salonita koji su zdravi i osposobljeni za taj posao te da su se o tome dogovorili direktor toga fonda Vinko Mladineo i povjerenik HUS-a za Dalmaciju Jozo Marić. Marić je danas izvijestio kako je zadarska tvrtka 'Odlagalište sirovina' već počela pripreme za sanaciju i dekontaminaciju od tvorničkog azbestnog otpada, ali da bi 40 bivših radnika ostalo bez posla ako se angažira Adriatic-blizina kojoj su sanaciju, kaže, dodijelili Čaleta i Kozina. Marić je najavio kaznene prijave protiv Ćalete i Kozine, rekavši da se ponašaju 'mafijaški' jer žele zaštititi interese bivšega vlasnika Salonita Joze Ćurkovića, koji je u bijegu u BiH i kojeg je DORH optužio da je Salonit oštetio za 100 milijuna kuna. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju