Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisani ugovori

Salonit: 100 radnika do kraja godine čistit će azbestni otpad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U vranjičkom ‘Salonitu’ danas je potpisan ugovor o nastavku pripremnih radova za saniranje Mravinačke kave i uklanjanje preostalih oko šest tisuća tona azbestno-cementnih cijevi iz tvorničkog kruga te ugovori sa stotinu bivših radnika Salonita po kojem od 1. listopada do kraja ove godine kao zaposlenici zadarske tvrtke ‘Odlagalište sirovina’ obavljaju poslove čišćenja azbestnog otpada.

Ugovore su potpisali direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti Vinko Mladineo i predstavnik zadarske tvrtke ‘Odlagalište sirovina’ Miho Zrnić Marinović. Preostalih 38 bivših radnika ‘Salonita’, koji nisu zdravstveno sposobni za rad, bit će, kako je objašnjeno, prijavljeni na zavod za zapošljavanje gdje će im razlika između primanja za naknadu sa zavoda i primanja koja bi imali da su zaposleni biti nadoknađena posebnom odštetom. Pripremni radovi za saniranje Mravinačke kave, koji su obuhvaćeni danas sklopljenim ugovorima, po Mladineovim riječima stajat će oko 14 milijuna kuna i trebali bi završiti do kraja ove godine. Objasnio je kako pripremni radovi uključuju uređenje plohe u toj kavi u koju bi bile premještene azbestno-cementne cijevi iz ‘Salonita’. Cjelokupna sanacija kave, po Mladineovim najavama, trebala bi završiti sredinom 2010. i taj će se prostor pretvoriti u športsko-rekreacijsko središte.

Pročitajte i ovo Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac Ilustracija Ocjena zaposlenika Ovo su najbolji poslodavci u Hrvatskoj, jedna vrsta kompanija napravila je znatan skok na ljestvici

>> Radnici Salonita dobili jamstva i napustili zgradu županije

Mladineo je istaknuo kako je stečajnom upravitelju ‘Salonita’ Mirku Kozini i stečajnom sucu te tvrtke Jozi Ćaleti uputio zahtjev da dopuste premještaj azbestno-cementnih cijevi iz tvorničkog kruga. Ne uklone li se azbestno-cementne cijevi, ne može se dekontaminirati unutarnji i vanjski prostor tvornice i ona ne može služiti za ekološki prihvatljivu djelatnost, upozorio je Mladineo. Stotinu bivših radnika ‘Salonita’, kojima ugovor o radu na određeno vrijeme traje do kraja ove godine, moći će nastaviti sanaciju Mravinačke kave i nakon isteka tog roka ako to budu željeli, a oni koji to ne budu željeli, moći će u mirovinu, objasnio je Mladineo. Rekao je kako vjeruje da će do kraja godine biti promijenjeni mirovinski zakoni pa bivši radnici ‘Salonita’ neće biti svrstani u kategoriju ‘povlaštene mirovine’ kojom se smanjuju mirovinska primanja za 26 posto.

Prošli mjesec skupina bivših radnika štrajkala je sedam dana glađu, a štrajk su prekinuli nakon jamstva premijerke Jadranke Kosor da će biti ispunjeni svi njihovi zahtjevi: zaposlenje, povoljnije mirovine i odštete za sve bivše radnike koji su bili zaposleni u vrijeme kad je pokrenut stečajni postupak nad ‘Salonitom’ 2004. Mladineo je danas više puta ponovio da je za danas sklopljene ugovore zaslužna premijerka Kosor i ministrica zaštite okoliša Marina Matulović-Dropulić. Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević, koji je nazočio potpisivanju ugovora u ‘Salonitu’, izjavio je da su sada ispunjeni ‘svi zahtjevi bivših radnika 'Salonita'‘. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene