Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HURS:

Pravda je spora, Ustavni sud još sporiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga radničkih sindikata (URSH) ocijenila je u srijedu da je Ustavni sud odlukom o ustavnosti valutne klauzule doprinio argumentima za ukidanje Suda ili otklanjanje utjecaja politike od izbora sudaca.

"Zahvaljujemo Ustavnom sudu Republike Hrvatske na brzini odlučivanja o ustavnosti valutne klauzule, kao i na očitovanoj ustrajnosti u zaštiti nacionalne valute", ironično je poručio HURS u priopćenju, podsjećajući da su još u siječnju 2011. podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o obveznim odnosima o valutnoj klauzuli, potaknuti eskalacijom problema nepoštenih kredita.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali Đorđe Gardašević, ustavni stručnjak Sporna odluka Ne stišavaju se reakcije na Ustavni sud: Stručnjak objasnio u čemu je problem

O tome su u međuvremenu, navodi sindikat, napisani traktati, pravosuđe se na svim razinama ponešto očitovalo, a Ustavni sud, u svom tempu, nakon nekoliko rotacija u momčadi, donosi svoj vrijedni doprinos očuvanju pravne sigurnosti.

Za takav tempo rada radnici, iz čijih se poreza financiraju njihovi benefiti i luksuz, u pravilu brzo dobiju otkaz, ako poslodavac u međuvremenu ne propadne zbog loše produktivnosti, priopćio je HURS, ocjenjujući da Ustavni sud time doprinosi argumentima kojima su se vodili tražeći njegovo ukidanje, odnosno maksimalno otklanjanje utjecaja politike od izbora sudaca.

Za HURS reforma načina izbora sudaca Ustavnog suda nema alternative, želi li se unaprijediti pravnu sigurnost, koja je uvijek visoko na listi strukturnih problema Hrvatske. "Što je najgore, samo čekamo čime će nas opet učvrstiti u stavu da je ovakav Ustavni sud nedorastao jako važnoj ulozi koju obavlja", poručuje sindikat.

Ustavni sud u utorak je zaključio da je valutna klauzula, kako je opisuje Zakon o obveznim odnosima, ustavna, ali je djelomično prihvatio tužbu udruge Protošač te ukinuo odluku Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu kauzulu u "švicarcima", i to za sve banke. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene