Doktori i pacijenti, ilustracija - 2
Doktori i pacijenti, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatska udruga poduzetnika u zdravstvu (HUPUZ) predložila je u subotu zdravstvenoj administraciji da desecima tisuća onkoloških pacijenata žurno omogući da dijagnostičke i terapijske postupke, kao i specijalističke preglede, na uputnicu mogu obaviti u privatnim zdravstvenim ustanovama.


Zbog pandemije koronavirusa liste čekanja su postale još dulje pa veliki broj onkoloških bolesnika svoje nužne medicinske postupke ne mogu obaviti pravovremeno. Isti je slučaj i s ostalim teškim i kroničnim bolesnicima, upozorili su iz HUPUZ-a.

Dodali su da se Hrvatska - prema svim relevantnim podacima, pa tako i prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) - po broju smrti od raka na 1000 stanovnika u Europskoj uniji nalazi na visokom petom mjestu - iza Slovačke, Poljske, Cipra i Mađarske.

Među razlozima koje se navode za tu poražavajuću statistiku je i zakašnjeli početak liječenja, odnosno dulje čekanje na dijagnostiku i početak liječenja. Ta činjenica alarm je koji zvoni za uzbunu, smatraju u HUPUZ-u.

Istodobno, dodali su, u privatnom zdravstvenom sustavu ima dovoljno kapaciteta, vrhunskih dijagnostičkih i drugih medicinskih uređaja i kvalitetnih stručnjaka, a omogućavanjem pacijentima da kod njih svoje medicinske postupke obave na uputnicu brzo bi se smanjile liste čekanja.

Klinika za tumore A kako je usred cijelog ovog kaosa pacijentima na Klinici za tumore? ''Pretužno je to što se događa"

Radiologinja Beroš: ''Očekujem da svim pacijentima žurno bude osigurana odgovarajuća medicinska usluga''

U najgorem slučaju, kažu, HZZO bi svim onkološkim pacijentima koji su nužne medicinske postupke obavili u privatnim zdravstvenim ustanovama trebao odmah po prilaganju računa, refundirati novac.

HUPUZ je u priopćenju podsjetio i na činjenicu da europske zemlje razvijenih zdravstvenih sustava ne poznaju podjelu za tzv. javno i privatno zdravstvo već njeguju modele u kojima su zdravstvene ustanove bez obzira na njihovo vlasništvo zastupljene sukladno potrebama pacijenata, te zbog toga nemaju liste čekanja.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju