Davor Majetić (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)
Davor Majetić (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Hrvatska udruga poslodavaca nije protiv povećanja minimalne plaće i svi koji mogu danas dižu plaće, ali je protiv jednostranih odluka bez ozbiljnog dijaloga s realnim sektorom, poručili su iz HUP-a.


Iz Hrvatske udruge poslodavaca komentirali su povećanje iznosa minimalne plaće.

Vezani članci Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Glavni direktor HUP-a o Vladinim mjerama za spas gospodarstva: ''Očekivali smo čuti neki novi set mjera'' Davor Majetić, HUP (Foto: Dnevnik.hr) Majetić o paketu mjera za spas gospodarstva: "Radna mjesta su prioritet"

Ističu da Vlada nije na očitovanje socijalnim partnerima dostavila prijedlog Uredbe o visini minimalne plaće i konačni prijedlog Zakona o minimalnoj plaći.

"Na temu iznosa minimalne plaće imali smo samo jedan uvodni kratak sastanak i nema govora o tome da smo na sastanku imali diskusiju o visini iznosa minimalne plaće niti je Vlada iznijela svoj prijedlog iznosa. O konačnim prijedlozima doznali smo iz medija, što je pokazatelj razine socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj. Minimalna plaća tema je koja se isključivo odnosi na realni sektor, a poslodavci su u tome najmanje imali riječ. HUP nije protiv povećanja minimalne plaće i svi koji mogu danas dižu plaće, ali je protiv jednostranih odluka bez ozbiljnog dijaloga s realnim sektorom. Koji će biti efekt za one koji isplaćuju minimalnu plaću i koji su vezani koeficijentima uz minimalnu plaću, o tome ćemo se očitovati kada napravimo analizu među članovima", poručili su iz HUP-a prenoseći izjavu glavnog direktora Davora Majetića.

Vlada je na sjednici u petak minimalnu plaću s postojećih 2751 kune povećala na 3000 kuna neto.

Minimalna bruto plaća dosad je iznosila 2751,84 kuna neto (3439,80 kuna bruto), a može biti i manja ako je takva ugovorena kolektivnim ugovorom, ali u tom slučaju ne može biti manja od 3267,81 kune bruto.