Humanitarna akcija kojom će se prikupljati novac za izgradnju spomenika hrvatske pobjede u Kninu u sjećanje na vojno-redarstvenu akciju ‘Oluja’ te sve hrvatske branitelje, predstavljena je u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.


Akcija će se održati 5. kolovoza u Kninu na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Tada će se na Trgu Ante Starčevića održati koncert na kojem će nastupiti Mladen Bodalec, Slavonski dukati, Vinko Coce, Danijela Pintarić, Goran Karan, Antonija Šola.

Vezani članci Marko Jelić - 3 Marko Jelić iz Knina u utrci za župana: "Svi su jednaki i to želim poručiti županiji. Zaostajemo, a za to nema valjanog razloga“ Kninska tvrđava Miloš Stojković koji je Knin nazvao srpskim teritorijem nije ni trebao biti tamo, nego na Baniji

Spomenik je zamišljen u obliku slova V, simbola pobjede, a njegovom izgradnjom želi se zahvaliti svim hrvatskim braniteljima koji su svojom žrtvom stvorili neovisnu Hrvatsku, rekla je kninska gradonačelnica Josipa Rimac.

Prilozima do spomenika

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić pozvao je građane da prilogom doprinesu izgradnji spomenika, dodavši da je Vlada prošle godine izdvojila 100 tisuća za izradu projektne dokumentacije za izgradnju spomenika. Pozvao je i branitelje da dođu u Knin na središnju svečanost.

Inicijalna sredstva za izgradnju spomenika i za uređenje Trga su prikupljena, no nisu dostatna. Vrijednost projekta je šest milijuna kuna, što će se pokušati prikupiti i putem poziva na broj telefona 060 9009 (po cijeni 6,13 kuna), na koji će se javljati brojne poznate osobe iz političkog, kulturno-umjetničkog i sportskog života Hrvatske.

Autori idejnog rješenja spomenika su akademski kipar Petar Dolić i zagrebački studio AP projekt, a u sklopu preuređenja trga bit će postavljeni stupovi s uklesanim grbovima svih hrvatskih brigada. (Hina)

U priloženim videima i galeriji fotografija možete pogledati kako će izgledati spomenik u Kninu.