Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslali priopćenje

HUBOL o dopisu ministarstva zdravstva: "Kontaminirani su sudski procesi koji su tijeku"

Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr)
Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
HUBOL je reagirao na dopis koji je ministar zdravstva poslao ministru pravosuđa.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić privukao je pozornost javnosti dopisom koji je uputio ministru pravosuđa od kojeg je zatražio rješenje za neujednačenu sudsku praksu u sporovima liječnika protiv bolnica.

Pročitajte i ovo Gong upozorio na eventualne izborne nepravilnosti Plava potvrda Iz Ministarstva pojasnili što učiniti ako ste na biralište došli s nevažećom osobnom iskaznicom Zdravstvo u Hrvatskoj - 3 Problemi u zdravstvu Pobuna zbog rasta cijena: ''HZZO djeluje po logici koju mi uopće ne razumijemo''

Oporba smatra da se radi o pritisku na pravosuđe, zbog čega traže ministrovu ostavku, dok on na nju ni ne pomišlja.

Ministra pravosuđa Dražen Bošnjaković u Dnevniku Nove TV osvrnuo se na dopis koji je prvi objavio Telegram rekavši da ne predstavlja pritisak na sudsku vlast, već dopisivanje između izvršne vlasti.

Na cijelu situaciju priopćenjem su reagirali iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

"Dopis je na neki način reakcija Ministra zdravstva na 30-tak pravomoćnih presuda u korist liječnika, koji su tužili bolnice za krivo obračunate prekovremene sate, a s tim velikim problemom Hrvatska udruga bolničkih liječnika je nedavno upoznala javnost. Iz teksta se iščitava pokušaj utjecaja na Ministra pravosuđa kako bi isti izvan ustavnih ovlasti izvršio pritisak na sudbenu vlast Republike Hrvatske. U tekstu Ministar zdravstva 'želi ukazati na različitu praksu županijskih sudova koji na temelju istih činjeničnih okolnosti donose potpuno oprečne sudske presude te zauzimaju različita pravna shvaćanja na isto materijalno-pravno pitanje' zbog čega želi 'ukazati na neophodnost ujednačavanja sudske prakse', jer 'zauzimanjem pravnog stajališta pojedinih sudova dolazi do ozbiljnog proširivanja i povećanja materijalnih prava radnika koja nisu kao takva ugovorena Kolektivnim ugovorom, što u konačnici dovodi do bitnog povećanja financijskih sredstva za provedbu tih odredbi'. Osim toga navodi kako 'različita tumačenja drugostupanjskih sudova dovode do pravne nesigurnosti te potencijalno velikog financijskog tereta za zdravstveni sustav.'", navode iz HUBOL-a te nastavljaju:

"Hrvatska udruga bolničkih liječnika ističe potrebu usuglašavanja sudske prakse na način da se neovisnost sudbene vlasti očituje donošenjem odluka na osnovu činjenica i dokaza iznesenih u sudskim postupcima, a ne zbog neustavnog pritiska izvršne na sudbenu vlast. Osim toga ističemo, kako je prema podacima s kojima raspolaže Hrvatska udruga bolničkih liječnika, u potpunosti krivo kalibriran centralni obračun plaća tzv. COP, zbog čega se ne radi samo o krivom obračunu prekovremenih sati nego i o krivom izračunu osnovne plaće sukladno člancima 47. i 51. važećeg Kolektivnog ugovora!

Dodatno ističemo kako bi bilo kakav utjecaj Ministra pravosuđa na sudsku praksu bio u potpunosti neprimjeren, a osim toga i opasan neustavni presedan uplitanja izvršne u sudbenu vlast čime bi bile narušene osnovne ustavne odrednice Republike Hrvatske", poručili su.

Dodali su kako od mjerodavnih institucija zahtijevaju da se "provedu sve potrebne mjere kako bi se ovakva neustavna praksa u budućnosti spriječila".

Mišljenja su da su navedenim postupcima određenoj mjeri nepovratno kontaminirani sudski procesi koji su tijeku ili se tek spremaju.

"Stoga će HUBOL s posebnom pozornošću pratiti njihove ishode na pojedinim sudovima kako bi se cijela hrvatska javnost uvjerila da doista nije došlo do protuustavnog i protuzakonitog utjecaja na neovisnost sudstva", zaključili su.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene