Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HUBOL je zgrožen

Liječnici upozoravaju: "HZZO se ponaša kao da bol i muka palijativnih pacijenata postoje samo u radne dane''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) izrazila je u utorak zabrinutost zbog razine palijativne skrbi u Hrvatskoj, ustvrdivši kako je nedopustivo da HZZO nije ugovorio uvijek dostupnu palijativnu skrb.

Organizirana i kvalitetna palijativna zdravstvena skrb, čiji je cilj ublažiti bol i podići kvalitetu života bolesnicima s neizlječivom bolešću, "prazno je slovo na papiru", upozorila je Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL).

Iz HUBOL-a kažu kako je nedopustivo da HZZO nije ugovorio uvijek dostupnu palijativnu skrb.

"HZZO se ponaša kao da bol i muka palijativnih pacijenata postoje samo u radne dane jer ih neradnim danima i noću HZZO upućuje na hitnu medicinu gdje takvim pacijentima nije mjesto", priopćila je Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit.

Situacija u kojoj Hitna zdravstveno zbrinjava sve palijativne bolesnike, zato što država nije u stanju organizirati kvalitetnu palijativnu skrb, vodi do toga da će uskraćeni ostati akutni bolesnici kojima je i namijenjena hitna pomoć, kažu u HUBOL-u.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Palijativna skrb Velika nepravda u Hrvatskoj: Riječ je o osnovnom ljudskom pravu, ali do njega ne mogu svi umirući i teško bolesni građani

Od HZZO-a traže da riješi problem i ugovori palijativnu pripravnost kako bi palijativni timovi mogli biti dostupni pacijentima u svako doba dana i noć.

Navode i kako u pojedinim bolnicama postoje tzv. palijativni kreveti, ali da su to “ukradeni akutni kreveti", dok neke bolnice niti nemaju planiranih palijativnih kreveta.

Iz HUBOL-a smatraju da službene Smjernice za rad bolničke i izvanbolničke hitne s palijativnim pacijentima nisu dovoljno kvalitetne te da palijativni pacijent nije pacijent hitne medicine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Palijativna skrb Koja su prava umirućih pacijenata? Slučaj mladog liječnika otvorio bolnu točku hrvatskog zdravstva

Kažu i da su "zgroženi sadržajem službenih smjernica koje su pisane za hitnu medicinu".

Dodaju da HZZO nije ugovorio pripravnost za palijativnu skrb, pa je ona pacijentima dostupna samo tijekom radnih dana, a ne noću i vikendom, te kako je stoga za 'administraciju jedino logično' da se i taj dio posla prebaci na Hitnu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene