Huanito Luksetić (Foto: Dnevnik.hr)
Huanito Luksetić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Huanito Luksetić koristio je ulje konoplje u medicinske svrhe, za liječenje i ublažavanje simptoma multiple skleroze.


Prije nego je iz Ureda predsjednice nagovještena mogućnost pomilovanja, Huanito Luksetić nije baš bio raspoložen za razgovor, odavao je dojam rezigniranosti, kao da se već odavno pomirio sa sudbinom.

Vezani članci Huanito Luksetić (Foto: Dnevnik.hr) Osuđen je na dvije godine zatvora, a sada je u strahu: Mogao bi ući u zatvor hodajući, a izaći u kolicima Huanito Luksetić (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Muškarac koji tvrdi da je uzgajao marihuanu radi liječenja multiple skleroze mora u zatvor

"Upoznati ste s time da otpočetka govorim da sam korištenjem ekstrakta konoplje spašavao svoj život i zdravlje. Već sam naglašavao da kao oboljeli od multiple skleroze, kojem je konoplja bila lijek, mislim da svako ljudsko biće ima pravo na izbor, život i samoliječenje. A ono što sam naučio, dijelio sam s drugima. Meni je svaki dan spašavanje života", kazao je Huanito Luksetić za Novi list i dodao: "Za mene je ovdje sve riješeno".

Huanito Luksetić, koji je prije 11 dana navršio 41. rođendan, na suđenju je objašnjavao da je na liječenje ekstraktom kanabisa krenuo nakon što je probao, uz ostalo, i terapiju s 5.000 pčelinjih uboda.

Sporna količina marihuane

Huanito Luksetić boluje od multiple skleroze, a marihuanu je uzgajao za ulje, koje je konzumirao radi ublažavanja simptoma te teške kronične bolesti. Sutkinji je bila sporna količina od 15 kilograma, pa ga je odlučila poslati iza rešetaka.

"Garantiram svojim životom da je moj sin radio za sebe, isključivo za svoje zdravlje. Danas je u tolikom šoku, ne može više nikoga vidjeti, ni govoriti ni razgovarati, hoda kao da je... ja ga zovem da je hodajući kostur", rekla je Zlata Luksetić, Huanitova majka.

O svemu su se oglasili i iz Ureda predsjednice Republike: "Predsjednica Republike Hrvatske upoznata je sa slučajem Huanita Luksetića te smatra kako je njegovo zdravstveno stanje nemjerljivo važan element cijelog slučaja. Predsjednica Republike Hrvatske ne može automatski pomilovati g. Luksetića, već on ili njegov pravni zastupnik moraju podnijeti molbu za pomilovanje preko Ministarstva pravosuđa, koje dostavlja izvješće Predsjednici Republike Hrvatske"

Na službenom Twitter profilu Predsjednica je objavila: "Kad g. Huanito Luksetić podnese zahtjev za pomilovanjem, iskoristit ću svoje zakonsko pravo i pomilovat ću ga!"

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju