Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska turistička zajednica pohvalila se rezultatima u turizmu u prvih pet mjeseci ove godine, a što se tiče ovogodišnjeg svibnja, turisti su ostvarili 14 posto više dolazaka te 18 posto više noćenja u odnosu na lanjski.


Prema prvim podacima turističkih zajednica, u svibnju ove godine na Jadranu i u Gradu Zagrebu ostvareno je 14 posto dolazaka više te 18 posto više noćenja u odnosu na lanjski svibanj.

Strani su turisti ostvarili 896.300 dolazaka, što predstavlja rast od 17 posto, kao i 3.727.474 noćenja, što je rast od 20 posto.

Rezultati turističkog prometa u svibnju pozitivni su na tržištima Austrije, Belgije, Francuske, Nizozemske, Njemačke, SAD-a i Kanade, Slovenije, Slovačke, Poljske, Rusije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije.

>> Obiteljski hoteli sve popularniji!

Međutim, domaćih turista u svibnju ove godine bilo je manje nego u svibnju 2012. Domaći su gosti u svibnju, ostvarili 118.059 dolazaka, što predstavlja pad od 5 posto te 351.311 noćenja, što je porast od 3 posto.

Što se tiče prvih pet mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, bilo je 7 posto više dolazaka te 11 posto više noćenja. Došlo je 9 posto više stranih turista koji su ostvarili 11 posto više noćenja. Domaći su turisti ostvarili isti broj dolazaka, ali nešto više noćenja - 5 posto.

'Dobar rezultat turističkog svibnja donosi nam 'startnu prednost' s kojom ćemo ući u razdoblje vrhunca sezone, tijekom kojeg očekujemo rezultat barem jednak prošlogodišnjem', priopćili su iz HTZ-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook