Turisti u Dubrovniku (Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL)
Turisti u Dubrovniku (Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL) Foto: Grgo Jelavi?/PIXSELL

Prema prvim podacima sustava eVisitor u Hrvatskoj je do 25. listopada ostvaren veći promet nego cijele prošle godine.


Do 25. listopada ove godine u Hrvatskoj je bilo 19.722.582 dolazaka (+5%) i 106.162.242 noćenja (+2%). 

Vezani članci Odmaranje u moru Još stignete na odmor diljem Hrvatske: Ministarstvo časti s 50 posto popusta na smještaj, prijevoz, ulaznice... Slika nije dostupna Vikend koji obara rekorde: Više od milijun noćenja po danu!

Time je premašen turistički promet ostvaren u cijeloj 2018. godini. Tada je bilo 19.719.329 dolazaka i 106.056.638 noćenja.

Podaci su to sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru.

„Činjenica da smo za više od dva mjeseca ranije premašili turistički promet ostvaren u cijeloj prošloj godini predstavlja odličan rezultat hrvatskog turizma i jasnu potvrdu kako je ova turistička godina, unatoč svim izazovima, odlično provedena od strane cjelokupnog hrvatskog turističkog sektora. S optimizmom ulazimo u 2020. godinu, koja će također biti zahtjevna, a naš će primarni cilj biti zadržavanje konkurentne pozicije Hrvatske u Europi, ali i daljnje pozicioniranje na novim dalekim tržištima“, poručio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić dodavši kako ćemolistopad završiti s desetak posto rasta u odnosu na isti mjesec lani što svjedoči sve boljoj afirmaciji Hrvatske kao destinacije koja nudi puno više od sunca i mora.

U dosadašnjem dijelu godine najviše je noćenja bilo turista iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske, Italije, Češke i Velike Britanije, dok je, gledajući po destinacijama, najviše noćenja ostvareno u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu, Medulinu, Umagu, Viru, Malom Lošinju...

Promatrajući rezultate ostvarene po vrsti smještaja, najviše noćenja je ostvareno u objektima u domaćinstvu (38,8 milijuna noćenja), hotelima (24,4 milijuna noćenja) i kampovima (18,8 milijuna noćenja).

„Ovaj rezultat je dokaz da Vlada RH ozbiljno pristupa razvoju turizma i promišlja inovativne načine vođenja turističke politike, ali i potvrda sinergijskog djelovanja svih dionika turističkog sustava, javnog i privatnog sektora, a posebice turističkih djelatnika bez kojih premašivanje prošlogodišnjih rezultata u ovoj izazovnoj turističkoj godini ne bi bilo moguće. Ova godina ostati će zapamćena i kao prekretnica u kojoj je izmijenjeno cjelokupno turističko zakonodavstvo te vjerujem kako ćemo u 2020. godini, kada će se početi primjenjivati novi turistički zakoni, raditi još kvalitetnije i održivije“, zaključio je ministar turizma Gari Cappelli.