Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja pozvao je stranačko članstvo te sve umirovljenike i građane da podnesu ustavne tužbe.


Time stranka umirovljenika želi na Ustavnom sudu pokušati 'srušiti' tzv. krizni porez, a Hrelja je svih pozvao i da se odazovu skorašnjim sindikalnim prosvjedima.

Vezani članci Slika nije dostupna U studenom krizni porez postaje dio prošlosti Slika nije dostupna Od sutra se ukida stopa kriznog poreza od 2 posto!

Hrelja je na konferenciji za novinare ponovio stav HSU-a da je krizni porez ustavno upitan, jer je njime 'napadnuta' neoporeziva osnovica koja je 'jedan od stupova socijalne države'. 'Tvrdimo da je posebni porez na dohodak incident u poreznom sustavu i napad na ustavne temelje s pozicija socijalne pravde i socijalne države', poručio je. Pozivajući se na navode iz Ustavnoga suda da će pravo na obeštećenje, usvoji li Sud njihove tužbe i 'sruši' krizni porez', imati samo građani koji su podnijeli ustavne tužbe, Hrelja je pozvao građane da prihvate tu 'preporuku' i podnesu tužbe. Poteze protiv kriznog poreza HSU će povući i time što poziva članstvo, umirovljenike i sve ostale građane da na skorašnjim sindikalnim prosvjedima dignu glas protiv po njih štetnih zakona te pozovu na odgovornost one koji su ih donijeli.

>> HSU: Šteta što sindikati ne 'dišu' kao jedan

'HSU poziva sve oštećene građane da odu na prosvjede radničkih sindikata i udruga te razvojem kulture prosvjeda doprinesu drugačijoj demokraciji te pozivanju na odgovornost onih koji donose štetne zakone', naglasio je Hrelja. Najavio je da će osobno, kao građanin, 12. rujna nazočiti prosvjedu u rodnoj Puli. Hrelja je najavio da će HSU tijekom jesenskog saborskog zasjedanja u proceduru uputiti tri varijante zakonskog prijedloga koji regulira mirovine saborskih zastupnika i članova Vlade. Po prvoj varijanti, ti bi dužnosnici primali mirovinu u skladu s doprinosima tijekom radnoga tijeka, po drugoj bi imali fiksnu mirovinu koja bi se odnosila samo na godine provedene u Saboru, dok bi po trećoj varijanti primali po tisuću kuna dodatka na mirovinu i to najviše u tri saborska mandata.

'Pojeli smo mnogo kiselih jabuka'

Upitan kako komentira istraživanja po kojima je popularnost njegove stranke porasla nakon napuštanja vladajuće koalicije, Hrelja je odgovorio da su građani 'solidno honorirali' taj potez HSU-a koji je već dva mjeseca zaredom četvrta stranka po popularnosti, ali da treba puno i odgovorno raditi kako bi se taj rejting i zadržao. 'Tamo gdje smo bili nije bilo bajno, pojeli smo mnogo kiselih jabuka, ali ni u oporbi na nas ne gledaju blagonaklono zbog nove preraspodjele glasova', rekao je. Ponovio je da HSU priželjkuje i zagovara prijevremene izbore, ali da ključ toga drže u HSS-u i HSLS-u, te da od njegove stranke 'ne treba očekivati revoluciju'. Zamoljen za komentar dogovora o udruživanju oporbenih SDP-a, HNS-a i IDS-a rekao je: 'Kada nas netko bude pozvao na razgovore, mi ćemo se odazvati'. (Hina)