Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Klub zastupnika HSU-a u saborsku je proceduru uputio prijedlog Zakona o doživotnoj otpremnini odnosno dokupu mirovine kako bi se posebnim zakonom regulirao dokup mirovine koji u Hrvatskoj koristi oko 4.000 umirovljenika.


HSU time predlaže ozakonjenje postojeće prakse da se radnicima obročno isplaćuje otpremnina prigodom prijevremenog umirovljenja, a o tome bi se trebali sporazumjeti poslodavac i zaposlenik koji odlazi u mirovinu.

Vezani članci Slika nije dostupna Mirovinski sustav postaje neodrživ, Hrvatska po statistici na dnu EU-a Slika nije dostupna Petrina osnovao klub s HSU-om: 'Bliža mi je umirovljenička problematika'

'To je supstitut zbog gubitka dijela mirovine zbog odlaska u prijevremenu mirovinu, a socijalno je uspravnije od jednokratne isplate', rekao je na predstavljanju zakonskog prijedloga predsjednik HSU-a Silvano Hrelja koji dodaje kako je stranka za taj prijedlog dobila pozitivno mišljenje od ministarstava gospodarstva i financija, pet sindikalnih središnjica i Hrvatske gospodarske komore.

>> Umirovljenički život: S mirovinom jedva spajaju kraj s krajem

'Ima nekih prijepora'

Na pitanje zašto prijedlog nije uputila Vlada, s obzirom da je HSU dio vladajuće koalicije, što bi ubrzalo proceduru, Hrelja je rekao kako ima nekih prijepora. Naime, u ministarstvu rada i mirovinskog sustava smatraju da bi to pitanje trebalo biti riješeno u sklopu izmjena postojećeg zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima, a ne posebnim zakonom. Hrelja je komentirao i špekulacije o mogućem smanjenju mirovina nakon što se smanje bruto plaće za tri posto.

'Umirovljenici - zadnja linija obrane'

Naglasio je da su umirovljenici zadnja linija obrane i temelj društva. 'Ako ćemo se igrati s temeljima društva onda moramo otići. Prvo mi, pa onda i Vlada. Umirovljenici se neće dirati', rekao je Hrelja. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook