Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HSS proziva ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu i Vladu za teško stanje u poljoprivredi. 'Zar nije dosta? Pokrenite se konačno', poručili su HSS-ovci.


Hrvatska seljačka stranka (HSS) ponovno je danas prozvala ministra poljoprivrede i Vladu za teško stanje u poljoprivredi i na selu, pozvavši ih da se 'konačno pokrenu'.

'Zar nije dosta? Pokrenite se konačno', poručuje im HSS, pitajući se što radi ministar (Tihomir Jakovina) dok mu umire resor, te može li išta izboriti za poljoprivredu?

Ako ministar i njegovi suradnici ne znaju kako se vodi resor, zar je sramota vidjeti kako se to radi kod susjeda u EU, pita HSS u priopćenju za javnost.

>> Jakovina o zabrani uvoza mesa: Nepromišljeno, o tome će svoje reći i EK!

HSS pita ministra koliko je raspisano natječaja za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, što će biti s tim zemljištem i korisnicima koji su zemljište dobili na privremeno korištenje te što ministar planira vezano uz organiziranje seljaka i njihovo preživljavanje u EU.

Za ministra Jakovinu 'seljaci' imaju konkretne prijedloge.

Predlažu mu da hitno promijeni Uredbu o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja od 25. travnja 2013. godine.

Predlažu mu i da isplati poticaje u potpunom iznosu, da s HBOR-om uskladi deblokadu računa korisnika Operativnih programa i reprograme na tri godine s moratorijem od 24 mjeseca te da pripremi programe za refinanciranje OPG-a koji su obuhvaćeni Operativnim programima.

Pozivaju ga i da koordinira sastanke s komercijalnim bankama kod kojih OPG-i imaju kredite kako bi se dogovorili načini reprogramiranja kredita i očuvala OPG-a i radna mjesta.

Vladu i ministra poljoprivrede HSS podsjeća i upozorava da nisu poduzeli odgovarajuće mjere u zaštiti poljoprivrede kao strateškog resora. Prenosi i podatke Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka prema kojima je u zadnju godinu dana zatvoreno više od tri tisuće farmi.

'Za stanje u poljoprivredi i selu odgovorni ste Vi ministre i Vlada, i u tome vam ne pomažu nikakve 'povijesne' isprike', poručuje HSS i proziva Vladu da 'umjesto da spašava hrvatsku proizvodnju hrane i očuvanje života na selu i sama (joj) zadaje udarac za udarcem'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook