Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bajs ili Hrg?

HSS danas bira novog predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Damir Bajs i Branko Hrg kandidati su za novog predsjednika Hrvatske seljačke stranke (HSS), a tko će od njih dvojice voditi tu stranku s više od 51.000 članova odlučit će danas1026 izaslanika na izbornoj Glavnoj skupštini u Zagrebu.

Bajs ili Hrg vodit će HSS u sljedeće četiri godine i tako doći na mjesto Josipa Friščića koji je stranku vodio od prosinca 2005. godine. Damir Bajs trenutačno je potpredsjednik HSS-a i jedini saborski zastupnik te stranke, a u prošloj vladi obnašao je dužnost ministra turizma. Branko Hrg gradonačelnik je Križevaca i dugogodišnji član Predsjedništva HSS-a.

Bajs ističe kako je potrebno provesti konsolidaciju stranke nakon lošeg rezultata na parlamentarnim izborima te naglašava da je stranku potrebno pripremiti za lokalne izbore, za godinu dana. Prva stvar koju će napraviti ako postane novi predsjednik HSS-a, rekao je, bit će 'vraćanje poljoprivrede u program HSS-a'.

Hrg ima potporu deset županijskih organizacija, gradskih organizacija Zagreba i Siska te Sveučilišne organizacije HSS-a, a kao i Bajs, ističe da je nakon 'izbornog debakla i teškog poraza' vrijeme da stranka konsolidira snage. Naglašava da se HSS treba vratiti na pozicije koje je nekad imao. U prošlom sazivu Hrvatskog sabora HSS je imao šest zastupnika.

Ističe da će to, ako postane predsjednik stranke, učiniti kroz programsko osvježavanje, kadrovsko pomlađivanje i demokratizaciju HSS-a te je najavio 'kompletno provjetravanje' stranke.

HSS-a broji 51.873 članova, a na izbornoj Glavnoj skupštini koja počinje danas u 10 sati u dvorani 'Globus' na Zagrebačkom velesajmu, 1026 izaslanika će osim predsjednika, birati i potpredsjednike i glavnog tajnika. Također, biraju se i predsjednici regionalnih organizacija, članovi Predsjedništva, Glavnog odbora, te članovi i zamjenici Nadzornog odbora, Časnog suda i Statutarnog povjerenstva.

Kandidati za pet potpredsjedničkih mjesta su Krešo Beljak, Vlasta Hubicki, Marijana Petir, Marina Kolaković, Željko Jakopović, Davor Vlaović, Zoran Smolić, Andrija Juzbašić, Tonči Božanić, general u mirovini Darko Rukavina, Tomislav Viduka i Đuro Božić. Za glavnog tajnika HSS-a kandidirao se organizacijsko-tehnički tajnik stranke Ilija Ćorić. Dosadašnji glavni tajnik HSS-a i nedavno izabrani predsjednik zagrebačkih HSS-ovaca Nenad Matić nije se kandidirao. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hoće li vratiti mandat stranci? HSS će Bajsu dati još jednu šansu Slika nije dostupna Bajs ostaje MIP: HSS-ov zahtjev da Bajsa u Saboru zamijeni Hrg - neosnovan!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene