Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio Hrg

HSS će ustrajati na smanjenju PDV-a na hranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HSS-a Branko Hrg najavio je kako će ustrajati u zahtjevima za smanjenjem PDV-a na hranu, a usprotivio se i uvođenju poreza na imovinu koji bi zahvatio šire slojeve građana.

'Smanjenje PDV-a na hranu dugoročno ne bi utjecalo na državni proračun. Nama sada odlazi ogroman novac izvan granica, a kada uđemo u EU bit će nam otvorene granice i moći ćemo ići kupovati u susjedne države i još više novca ćemo iznositi van jer je PDV na hranu u EU manji', rekao je Hrg u jednoj emisiji Hrvatskog radija.

Osvrćući se na rujansku HSS-ovu akciju prikupljanja potpisa za smanjenje PDV-a na hranu Hrg je sa žaljenjem konstatirao da, iako su vladi predali 46.070 potpisa, reakcije nema. 'Oni su vješti u oglušivanju i provođenju samovolje i bahatosti što se nije očekivalo od socijaldemokratske vlade', ustvrdio je čelnik HSS-a dodavši kako zbog toga neće odustati od svojih zahtjeva.

Ta je akcija koja je, kako je rekao, trajala tek dvije kišne subote, bila zamišljena i kao provjera koliko je HSS jak na terenu. Dodao je i kako je, realno gledano, zadovoljan rezultatima. 'Da smo malo ozbiljnije pristupili tome na terenu mogli smo skupiti i 150 do 200 tisuća potpisa', ocijenio je.

>> HSS: Vlada politikantski manipulira javnošću!

Za sebe je rekao kako je vođenje stranke preuzeo u najtežim uvjetima od njezinog nastanka. 'Samo je Stjepan Radić sa svojim bratom imao jedan tako težak put kad je pokretao stranku. Sada je slična situacija, no imamo infrastrukturu stranku na terenu, članstvo koje nije otišlo ali je zapušteno i zasigurno je možemo obnoviti', ustvrdio je on.

Obzirom da je HSS bio u dva mandata u koalicijskoj vladi zadužen za selo i poljoprivredu HSS, po Hrgovom mišljenju, snosi i određenu odgovornost za njihovo uništavanje, a zbog toga su ih birači na izborima i kaznili. Najveća odgovornost HSS-a bila je, rekao je, što su, kad su vidjeli da im većinska stranka u koaliciji ne dozvoljava provođenje programa zbog kojih su ušli u izvršnu vlast, a vezanih za proizvodnju hrane i očuvanje života na selu, i dalje ostali u koaliciji.

Upitan o predstojećim lokalnim izborima Hrg je rekao kako se ne žele u ovom trenutku 'grupirati' jer drže da je to pred lokalne izbore nepotrebno. 'To su izbori koji rješavaju komunalna pitanja i tu nema i ne smije biti visoke ideološke politike', rekao je čelnik HSS-a dodavši međutim da s HDZ-om, ako to oni budu željeli, mogu razgovarati o zajedničkom nastupu u nekim budućim izborima za Europski parlament, s obzirom da su HDZ i HSS članovi Europskih pučana.

Upitan o najavama uvođenja poreza na nekretnine, Hrg je rekao kako je za taj porez samo ako će se njime oporezivati one koji su na čudan način stekli imovinu i one koji imaju toliko da ne znaju kud bi s time. No, ako će se ići na porez koji će udariti na širi sloj građana koji su cijeli život izdvajali i na sebi štedjeli, onda je protiv, kazao je.

'Meni ovo sliči na jednu igru koja bi trebala obezvrijediti imovinu hrvatskih građana pred ulazak u EU i otvoriti prostor da se ta imovina jeftino pokupuje jer ju u Hrvatskoj nitko ne može kupiti', poručio je Hrg. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon izlaska iz stranke Beljak: Hrg prosipa žuč, a dobro zna što je napravio HSS-u Slika nije dostupna Bivši predsjednik 'Odlazim iz HSS-a'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene