Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hrvatska ne smije prokockati ovu priliku'

HSP: Srbiji za ulazak u EU treba 'pripremiti pakao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je danas u Osijeku kako se Hrvatska prema Srbiji, nakon što je ta zemlja otvorila pristupne pregovore s Europskom unijom (EU), treba postaviti tako da joj "pripremi pakao" i to postavljanjem zahtjeva oko kojih ne smije popuštati.

Na konferenciji za novinare Srb je istaknuo da Hrvatska u pristupnim pregovorima Srbije i EU mora otvoriti pitanja ratne odštete te osude svih zločinaca koji su počinili zločine u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata. To, kako je kazao, uključuje i osobe u srbijanskom političkom vrhu odgovorne za otvaranje logora u Srbiji te odgovornost vrha tzv. JNA za rat u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Angelina Eichhorst Ravnateljica za Europu Što treba napraviti BiH da otvori pregovore s EU? Tri zakona su u igri i pregovori s FRONTEX-om Bruna Esih ušla je u Hrvatsku stranku prava "Bog i Hrvati" Zvijezda hrvatske desnice vraća se u politiku: Bruna Esih učlanila se u poznatu stranku i najavila borbu

Srb je rekao da se mora otvoriti pitanje pronalaska nestalih osoba, povrata ukradene imovine, rješavanja granice na Dunavu te prava Hrvata u Vojvodini, a oko toga, istaknuo je, ne smije biti pogađanja ni odstupanja.

Srbija otvorila pristupne pregovore s EU-om

Dok se ta prava u Srbiji ne podignu na razinu prava koja imaju Srbi u Hrvatskoj, ne smije biti razgovora o davanju suglasnosti Hrvatske na određena poglavlja koja će Srbija otvarati u pristupnom procesu, poručio je predsjednik HSP-a.

Srb je ocijenio kako oko pristupnih pregovora Srbije i EU mora postojati "cjelokupna strategija hrvatske diplomacije". Smatra da "Hrvatska ne smije prokockati ovu priliku", jer jedino dobro, kako je rekao, što Hrvatska može imati od EU jest prilika da Srbiji ispostavi svoje zahtjeve i oko njih ne popušta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene