Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Daniel Srb izjavio je danas u Osijeku kako stranka, u procesu ustavnih promjena, predlaže dvostruko smanjenje broja potpisa građana potrebnih za raspisivanje referenduma, ali se protivi davanju dvostrukog prava glasa manjinama.


Na konferenciji za novinare Srb je kazao kako podupire zadržavanje odredbe da je za referendumsku odluku o udruživanju Hrvatske u saveze s drugim narodima i državama potrebna odluka natpolovične većine svih upisanih birača, kao svojevrsna zaštita od mogućeg prisiljavanja Hrvatske na ulazak u određene saveze.

Vezani članci HSP uz inicijativu \ HSP se priključio referendumskoj inicijativi "Zaštitimo hrvatsku kunu": "Nisu u pitanju samo umirovljenici koji će biti na gubitku i osiromašeni" Žene u Afganistanu - 2 Što čeka žene u Afganistanu? Marzia je nekad bila sutkinja: "Talibani su me dva puta pokušali ubiti... Morala sam napustiti sve što sam imala"

Dodao je kako HSP predlaže da se, sadašnja odredba o 10 posto svih građana upisanih u biračke popise, čiji su potpisi potrebni za raspisivanje referenduma, smanji na pet posto. Obrazložio je kako od uvođenja te odredbe u Hrvatskoj nije održan nijedan referendum, a to, smatra, pokazuje da o raspisivanju referenduma ne mogu odlučiti građani, nego samo Hrvatski sabor i hrvatska vlada.

HSP ne pristaje na dijeljenje novca iz proračuna na nacionalnoj osnovi

Srb je istaknuo kako se HSP protivi davanju dvostrukoga prava glasa nacionalnim manjinama, jer se preko manjinskih zastupnika, kako drži, želi mijenjati omjer snaga u Hrvatskome saboru. Ne želimo manjinske zastupnike dovoditi u položaj da moraju odlučivati o saborskoj većini ili o vladi, da ne bismo imali sadašnju situaciju u kojoj zastupnici SDSS-a traže i dobivaju od vlade golem novac za općine s većinskim srpskim stanovništvom, rekao je Srb. Ustvrdio je da je to 'dijeljenje novca iz državnog proračuna na nacionalnoj osnovi, na što HSP ne pristaje'.

Srb je kazao kako je, u takvu kontekstu, neprihvatljivo uskraćivati pravo glasa na izborima hrvatskim državljanima u dijaspori, jer ti glasovi nikad nisu odlučivali o sastavljanju saborske većine ili vlade. Prijedlog zakona o prebivalištu, koji je, kako drži, uznemirio Hrvate u BiH, ocijenio je nejasnim i nepreciznim, ali i neprovedivim propisom, kojim se broj birača neće moći smanjiti na realne okvire. (Hina)