Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stožer za obranu hrvatskog Vukovara

Stožer: Problemi se mogu riješiti razgovorom s manjinama i obostranim razumijevanjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara smatraju da se problem dvojezičnosti u Vukovaru još uvijek može riješiti u razgovoru s nacionalnim manjinama i obostranim razumijevanjem i pozvali su Vladu da im, kako je rečeno, u tom smislu pomogne.

Stožer poštuje sve nacionalne manjine u Vukovaru i ne želi umanjiti prava niti jedne, rekli su njegovi predstavnici na konferenciji za novinare, na kojoj su govorili i o prikupljanju potpisa za referendum o promjeni zakonske regulative manjinskog prava na jezik i pismo tako, da to pravo može ostvariti manjina koja u nekoj lokalnoj jedinici čini najmanje 50 posto stanovništva.

'Europska Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina ne određuje udio koji pripadnici nacionalne manjine moraju činiti u ukupnom stanovništvu da bi imali pravo na jezik i pismo, nego se svakoj državi prepušta da to uredi svojim zakonodavstvom', kazao je Vlado Iljkić zadužen u Stožeru za pravna pitanja ocjenivši kako je u Vukovaru problem što je 'na kalupu napravljena jedna cipela, pa kome paše, paše'.

Prema njegovim riječima, kruta primjena zakona nikada nije dobra. 'Mislim da ovaj problem koji imamo u Vukovaru možemo još uvijek razriješiti u razgovorima s nacionalnim manjina te pozivam Vladu da nam u tom smislu pomogne', poručio je.

Snježana Patko
kazala je kako još nije prikupljen dovoljan broj potpisa za refrendum, ali kako prikupljanje ide dobro. Potužila se da na određenim mjestima na kojima se prikupljaju potpisi 'očekivano' dolazi do provokacija i rekla da su one prijavljene policiji.

U Istarskoj županiji još uvijek neki gradovi i općine ne daju suglasnost da se na njihovim područjima prikupljaju potpisi i protiv njih će Stožer podnijeti prijave jer krše zakon, rekla je i dodala da se građani u Istarskoj županiji potpisati mogu u Umagu i ispred župa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sigurni da je dovoljno Vukovar: Počinje brojanje potpisa za održavanje referenduma o ćirilici Slika nije dostupna Crna tkanina na bistama Nova akcija protivnika dvojezičnih natpisa u Vukovaru

>> Mlakar se boji da Ustavni sud neće dopustiti referendum o ćirilici

Rekla je kako je do sada potpise za raspisivanje referenduma dalo 80 građana srpske nacionalnosti.

Dotaknuvši se medijskih tvrdnji da je Stožer bez suglasnosti uprave prikupljao potpise u jednom trgovačkom lancu na zagrebačkom Črnomercu, rekla je da je riječ o nesporazumu i da će Stožeru biti omogućeno da nastavi prikupljati potpise na tom mjestu.

Dvojica pripadnika rusinske manjine, Đuro Biki i Eugen Nađ, podržali su Stožer rekavši kako su pripadnici rusinske nacionalne manjine uz njega i protive se nastojanjima Vlade da se uvede dovjezičnost u Vukovaru. Kazali su i kako im smeta kada državni dužnosnici govore u ime nacionalnih manjina.

Predsjednik Stožera Tomislav Josić najavio je kaznenu prijavu protiv policajca PU vukovarsko-srijemske Saše Sabadoša zbog napada na branitelja Darka Pajčića prije desetak dana ispred zgrade Policijske postaje Vukovar pri pokušaju Pajčića da razbije dvojezičnu ploču na zgradi postaje, kad je Pajčić teško, a policajac lakše ozlijeđen. Stožer traži Sabadoševu trenutačnu suspenziju i, ponovno, ostavku ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene