Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nisu promijenili politiku prema ratu'

HSP osudio Stanimirovića: 'Problem je što je SDSS u Vladi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Danijel Srb osvrnuo se na događaje oko posjeta srbijanskog predsjednika Vukovaru.

Srb je rekao da se nedavni posjet Vukovaru Borisa Tadića ne može ocijeniti pozitivnim za Hrvatsku, ističući pritom da je riječ 'isprika' izrečena tijekom posjeta srpskog predsjednika bila rezultat pritiska hrvatske javnosti, ali on niti jednom riječju nije spomenuo agresiju Srbije na Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Podržat ćemo zahtjev oporbe' HSP: Prijevremeni izbore održati što prije Slika nije dostupna Nakon incidenta Srb: Grafiti govore da se neki ne odriču velikosrpske ideje

Na konferenciji za novinare Srb je rekao kako se 'stvara dojam da je rat u Hrvatskoj bio građanski, a ne agresija Srbije na Hrvatsku'. Iz toga slijede i ozbiljne posljedice, a jedna je i izjava predsjednika Samostalne srpske demokratske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirovića u 'Politici' da Srbi nisu počeli rat u Hrvatskoj, istaknuo je.

>> Istraživanje: 70 posto Hrvata pozdravlja Tadićev posjet i ispriku

>> 'Tadić je 'gutao knedle' kad je slušao naše priče'

S druge strane, potenciraju se zahtjevi izbjeglih Srba iz Hrvatske koji žive u Srbiji nakon 'Oluje' za obnovu stanova ili povrat stanarskog prava, isplatu zaostalih mirovina i slično, rekao je Srb i ocijenio te zahtjeve 'enormnim i astronomskim' koji nemaju 'utemeljenje ni u čemu'.

'Na stambeno zbrinjavanje izbjeglih Srba potrošene tri milijarde kuna

Istaknuo je kako 'inzistiranje na modelu građanskog rata hrani takve zahtjeve koje će platiti hrvatski porezni obveznici'. Napomenuo je da je 'kriznim porezom' prikupljeno 2,8 milijarda kuna, a za stambeno zbrinjavanje izbjeglih Srba, nositelja stanarskih prava, potrošeno je oko tri milijarde kuna.

Zbog kontradiktornih izjava Srb je rekao da ili Vlada nema jedinstven stav, ili da je HDZ interesna skupina koja želi ostati na vlasti

Srb je osudio nedavne izjave Vojislava Stanimirovića u 'Politici' da Srbi u Hrvatskoj nisu počeli rat, pri čemu je istaknuo da su za Hrvatsku one neprihvatljive. Ocijenivši da one pokazuju da SDSS nije promijenio politiku prema ratu u Hrvatskoj i njezinu nastanku, istaknuo je kako je problem u tome što je riječ o stranci koja je koalicijski partner HDZ-a u vladi.

'Ili Vlada nema jasan stav ili je HDZ interesna skupina'

'Imamo kontradiktorne izjave predsjednice vlade i čelnika koalicijske stranke o nastanku hrvatske države i tko je u ratu bio agresor, a što može značiti ili da vlada nema jedinstven stav, ili da je HDZ interesna skupina koja želi ostati na vlasti', rekao je, ističući da bi HDZ trebao napustiti tu koaliciju.

Srb je osudio i nedavni sporazum o obrambenoj suradnji sa Srbijom, a za nedavne korupcijske skandale vezane uz HDZ-ova rizničara Mladena Barišića rekao je kako je nepobitno da se za vrijeme premijera Ive Sanadera novcem iz javnih poduzeća finacirao rad HDZ-a.

Činjenica je i da je taj novac potrošen za predizborne svrhe, a na temelju tog novca osiguran je izborni rezultat HDZ-a, ustvrdio je Srb i zaključio da je posljedica toga nelegitimnost postojeće vlade. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene