Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazalo istraživanje

Istraživanje: 70 posto Hrvata pozdravlja Tadićev posjet i ispriku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika većina Hrvata posjet srbijanskog predsjednika Borisa Tadića ocjenjuje pozitivnim, pokazalo je istraživanje Nove TV.

 Dolazak Borisa Tadića u Vukovar i ispriku pozitivnim ocjenjuje čak 71 posto Hrvata. Postotak Vukovaraca još je i veći i iznosi 73 posto. Tek 13 posto Hrvata, te 10 posto Vukovaraca Tadićev posjet ocjenjuje negativnim. Ostali ne znaju.

Pročitajte i ovo Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva"

'Ovdje sam da poklanjajući se žrtvama još jednom uputim riječ izvinjenja, da iskažem žaljenje', rekao je u Vukovaru Tadić. Isprika je, priopćili su iz ureda Borisa Tadića, izrečena ne u njegovo osobno ime, nego kao stajalište države kojoj je načelu.

Više od 41 posto Hrvata i građana Vukovara smatra to donekle značajnom gestom. 28 posto Hrvata i 38 posto Vukovaraca smatra to vrlo značajnom gestom, a petina populacije smatra da je isprika beznačajna.

Dugotrajan proces

Pomirenje i normalizacija odnosa između dvaju naroda dugotrajan je proces. Da su se ranije stekli djelomični uvjeti za normalizaciju odnosa između dvaju naroda smatra polovica Hrvata, te 58 posto Vukovaraca. 29 posto Hrvata i 17 posto Vukovaraca tvrde da se nisu stekli uvjeti za normalizaciju odnosa, a tek svaki deseti građanin naše zemlje smatra da su se stekli svi uvjeti.

>> Ured Borisa Tadića: U Vukovaru je iznio službena stajališta

'Priznanjem zločina, izvinjenjem i žaljenjem stvaraju se mogućnosti za oproštaj i za pomirenje', izjavio je Tadić pred dva dana. Jednodnevni posjet Borisa Tadića blago je pridonio normalizaciji odnosa između dviju zemalja. S tom tvrdnjom slaže se polovica Hrvata, i 43 posto Vukovaraca.

Da je značajan doprinos posjeta smatra 16 posto Hrvata i 24 posto Vukovaraca. Gotovo jednak broj njih smatra da posjet nije imao nikakav utjecaj. Tek 5 posto Hrvata smatra da je Tadićev posjet djelovao negativno na normalizaciju odnosa.

Znači li Vam službena isprika u ime Srbije više od one osobne srbijanskog predsjednika?

  • Naravno, službeni stav Srbije važniji je od Tadićevog osobnog
  • Službeno ili osobno, nije bitno, glavno da se ispričao
  • Nikakva isprika nije dovoljna

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene