Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zovko i pravna bitka

HND i sindikat novinara upozoravaju: "Politika vodstva HRT-a je zastrašujuća"

Hrvoje Zovko
Hrvoje Zovko Foto: Goran Mehkek/Cropix
Novinar i urednik na HRT-u i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko dobio je treći po redu otkaz ugovora o radu nakon što je Vrhovni sud poništio presude Općinskog i Županijskog suda.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske na HTV-u, reagiralo je nakon odluke Vrhovnog suda prema kojoj su poništene presude o nezakonitosti otkaza novinaru i uredniku Hrvoju Zovku. U svojem priopćenju ističu nelogičnost presude Vrhovnoga suda te ukazuju na, kako kažu, "zastrašujuću politiku vodstva HRT-a u obračunu s onima koji su označeni nepodobnima i ne uživaju zaštitu moćnika unutar sustava ili pak onu političku.

Pročitajte i ovo Ninoslav Rudman "Dragi Nino..." Emotivan oproštaj kolega od mladog liječnika, ovo pokazuje kakav je bio čovjek: "Dugo smo pretraživali kontejnere i radovali se svakoj fotografiji"

Priopćenje renosimo u cijelosti:     

"Nakon što je sudsko vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem Đure Sesse u presudi od 10. travnja 2024. godine poništilo presude Općinskog i Županijskog suda koje su potvrdile da je otkaz koji je dobio na HRT-u bio nezakonit, Hrvoje Zovko, novinar i urednik Hrvatskoj radioteleviziji i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, dobio je treći po redu otkaz ugovora o radu.

Ispred njega još je jedna pravna bitka, ovaj put na Ustavnom sudu. Ispred nas je potreba da ukažemo na zastrašujuću politiku vodstva HRT-a u obračunu s onima koji su označeni nepodobnima i ne uživaju zaštitu moćnika unutar sustava ili pak onu političku, kao i na nelogičnost presude Vrhovnoga suda s obzirom na to da je sudsko vijeće ignoriralo ključne okolnosti događaja i iskaze samih svjedoka.

Pročitajte i ovo Ujedinjeni narodi Genocid u Srebrenici Danas odluka o jednom od najvećih zločina u Europi: Dodik prijeti odcjepljenjem, Vučić otputovao u New York

Podsjećamo, u rujnu 2018. godine Hrvoje Zovko od nadređene je urednice Katarine Periše Čakarun zatražio da ga razriješi dužnosti izvršnog urednika programa HTV4, potom je pozvan na razgovor koji je eskalirao u svađu nakon koje je Zovko ekspresno dobio izvanredni otkaz ugovora o radu.

Na temelju iskaza svjedoka zaposlenih na HRT-u i Općinski sud u Zagrebu i Županijski sud u Rijeci zaključili su u svojim odlukama kako u verbalnom sukobu s nadređenom urednicom nije bilo valjanog razloga za izvanredni otkaz. Dvije su sudske instance pri donošenju svojih presuda, a nakon izvođenja dokaza, presudile kako: "sud, na temelju činjeničnih utvrđenja, zaključuje da je došlo do narušene komunikacije između tužitelja i njemu nadređene osobe, ali da je riječ o opsegu koji ne može biti razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu".

No izvanredni otkaz ugovora o radu, kamoli niz sudskih tužbi zbog stvarne štete ugledu i časti HRT-a, nije dobio Kazimir Bačić, Uskokov optuženik zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem, točnije za posredovanje u davanju mita. Bivši je ravnatelj potom više mjeseci proveo u istražnom zatvoru u Remetincu u kojem je umjesto promptnog otkaza, milošću vodstva HRT-a, iskoristio dane svoga godišnjeg odmora. Nakon te epizode vraćen je na Prisavlje, gdje mu je dodijeljen i poseban ured.

Kazimiru Bačiću – inače začetniku hajke na Hrvoja Zovka, ali i brojnih medija i nakladnika protiv kojih je HRT za njegova mandata podnio više od 30 tužbi "teških" stotine tisuća eura zbog, kakve li ironije, "štete ugledu i časti HRT-a", za razliku od Zovka čiji je krimen verbalni sukob s urednicom – nije uručen otkaz ugovora o radu nakon kojeg bi Bačić, lišen nemale plaće i sigurnog radnog mjesta, ako se želi vratiti na posao, morao dokazivati svoju nevinost.

Nikakve sankcije nisu snosili ni visokopozicionirani ravnatelji iz mandata Kazimira Bačića, jedan zbog niza javnih optužbi o seksualnom uznemiravanju, koje će ostati upamćeno po nečinjenju i zataškavanju, drugi zbog verbalnog, prostačkog napada na zaposlenicu čija je prijava mjesecima ležala u ladicama, a on, naravno, nije sankcioniran. Nikakve sankcije ni dan danas ne snose oni koji zbog svojih promašenih programskih ili pak suspektnih poslovnih odluka, od angažmana vanjskih tvrtki za poslove na HRT-u do isplate nepripadajućih naknada, upitnih zapošljavanja… pune naslovnice medija.

HRT je protiv Hrvoja Zovka od 2019. do 2022. godine izgubio sedam sudskih postupaka. Dok zanimljivo, protiv Kazimira Bačića ne pokreće nikakav postupak, HRT i pod vodstvom Roberta Šveba za čijeg su mandata povučene tužbe protiv novinara i nakladnika (koje je pokrenuo Bačić), ostaje uporan u traženju revizije presude u slučaju Zovko pri Vrhovnom sudu.

Sve to govori o selektivnoj, zastrašujućoj praksi primjene prava i pravde na HRT-u", navodi se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene