Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVO ZARMZAVANJE

Hrvoje Krešić o cijeni goriva: "Nabavna cijena mu je negdje 30-35 posto onoga što građani plaćaju. Država značajno utječe na ovakav sustav trošarina"

Premijera Andreja Plenkovića na konferenciji za medije danas su pitali i o prosječnoj cijeni energenata u Hrvatskoj u odnosu na neke druge države u okruženju. Reporter Nove TV Hrvoje Krešić pojasnio je kako premijer objašnjava cijenu goriva u Hrvatskoj u odnosu na susjedne države.

Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić komentirao je današnju odluku Vlade o zamrzavanju cijena goriva.

"Zanimljiva je i ova informacija - da je današnja zamrznuta cijena koja je na nekih 11,3 kune u odnosu na onu iz studenoga također veća. Tada je bila 11,10 kuna. Sama nabavna cijena goriva je negdje oko 30-35 posto ukupne cijene koju građani plaćaju po jedinici energenta", kazao je Krešić.

Dodao je i da su gorivo, odnosno naftni derivati među najviše oporezivanim proizvodima u RH, snažnije čak od duhana i duhanskih proizvoda, pa se kroz PDV i trošarine ukupni udio onoga što se daje državi u cijeni goriva penje i do 35-40 posto.

Same marže trgovaca su u ovoj cijeloj cifri relativno male, kako je naveo reporter Nove TV, one se kreću oko 5 do 10 posto.

Pročitajte i ovo Solarni paneli - 1 Obnovljivi izvori energije Iako se solarna energija isplati, vlasnici moraju paziti: "Zašto ne bismo proizveli više dok Hrvatska istovremeno uvozi 35 posto struje?"

Pročitajte i ovo Vjetrenjača OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE Kako doskočiti poskupljenju plina i struje? "Trenutno je to jako isplativo, u svega nekoliko godina, i štiti od visokih cijena energenata"

"Andrej Plenković tvrdi da je to stvar tržišne ekonomije, da država ne može utjecati na tržište, ali je sasvim jasno da država itekako značajno utječe upravo na ovakav sustav trošarina. Zato se sve više govori o smanjenju - barem privremenom stope PDV-a na naftne derivate, na goriva, energente", pojasnio je Krešić te dodao kako ćemo vidjeti hoće li Vlada učiniti taj korak. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene