Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vijeće sigurnosti

RH čeka zgusnuti raspored na početku predsjedavanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će sutra preuzeti predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN za prosinac, ulazeći, na polovici mandata, u najzahtjevnije razdoblje svog dvogodišnjeg članstva u 15-članom izvršnom tijelu Svjetske organizacije.

U jednomjesečnom predsjedavanju Vijećem sigurnosti UN, članice se smjenjuju po abecednom redoslijedu svojih naziva na engleskom jeziku, a Hrvatska (Croatia) dolazi poslije Kostarike (Costa Rica), predsjedavajuće u studenome.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

Prosinac je uvijek ispunjen zgusnutim rasporedom, zbog brojnih mandata mirovnih misija UN-a koji dospijevaju na obnavljanje, a Vijeće se vjerojatno biti i pod pritiskom aktualne krize na istoku DR Konga.

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Neven Jurica, 2. prosinca održat će konferenciju za tisak, na kojoj će predstaviti raspored rada Vijeća sigurnosti UN u prosincu i prioritete hrvatskog predsjedavanja.

Hrvatska će biti domaćin tematske rasprave Vijeća sigurnosti 9. prosinca, pod nazivom 'Globalna sigurnost i međunarodni terorizam', čiji se odabir oslanja na hrvatsko predsjedavanje Protuterorističkim odborom (CTC) Vijeća sigurnosti UN, od početka godine.

Na raspravi, čiju su aktualnost dodatno povećali ovotjedni teroristički napadi u Mumbaiju, u Indiji, sudjelovat će hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a nakon nje će vjerojatno biti objavljena predsjednička izjava Vijeća.

Prema pregledu koji donosi 'Security Council Report', Centra za međunarodne organizacije Sveučilišta Columbia, koji prati aktivnosti Vijeća sigurnosti UN, tijekom prosinca očekuje se i rasprava Vijeća o stanju na Bliskom istoku, te o stanju u Burundiju.

Vijeće će tijekom prosinca saslušati polugodišnje izvješće predsjednika i glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), posvećeno provedbi strategije dovršetka rada Suda. Vijeće sigurnosti UN pozorno će pratiti razvoj situacije u nekoliko zemalja, uključujući DR Kongo, Somaliju i Gvineju Bisao.

Također, treba biti podneseno i istovjetno izvješće Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu (ICTR).

Očekuje su i podnošenja izvješća o razmještanju mirovne misije UNAMID u sudanskom Darfuru, te izvješće glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Luis Morena-Ocampa o Sudanu.

Članice trebaju biti brifirane i o posjetu izaslanstva Vijeća sigurnosti Afganistanu, realiziranog krajem studenoga.

Od ostalih pitanja s kojima će se u prosincu baviti Vijeće sigurnosti, najavljeno je i izvješće o stanju u BiH Visokog predstavnika međunarodne zajednice Miroslava Lajčaka.

Također se očekuje izvješće o radu neovisne međunarodne istražne komisije za Libanon, a moguć je i brifing o stanju u Centralnoafričkoj republici, prije obnove mandata misije BONUCA, koji ističe 31. prosinca.

Od službenih sjednica Vijeća s prihvaćanjem rezolucija, mogu se očekivati one o obnovi mandata misiji MONUC-a u DR Kongu i režimu sankcija prema toj zemlji, zatim obnovi mandata misije BINUB-a u Burundiju, misije UNFICYP-a na Cipru, te UNIIIC-a u Libanonu.

Vijeće bi trebalo raspravljati i o sankcijama Liberiji, koje ističu 19. prosinca.

Vijeće će produljiti aranžmane vezane uz Razvojni fond za Irak i njegovog neovisnog revizora, dok istekli UN-ov mandat Međunarodnih snaga u Iraku 31. prosinca, treba nadomjestiti bilateralni Sporazum u statusu snaga (SOFA) koji su nedavno potpisali SAD i Irak.

Vijeće sigurnosti UN bi se pod predsjedavanjem Hrvatske trebalo baviti i aktualnom krizom s piratima u Somaliji, odnosno obnoviti rezoluciju 1816 o mjerama za borbu protiv piratstva, te mandat skupine za nadzor sankcija Somaliji, koji ističu 2. i 20. prosinca.

Tako će, i bez nepredviđenih kriza koje ugrožavaju međunarodni mir i sigurnost, te traže hitno sazivanje i reakciju Vijeća sigurnosti UN, Hrvatska kao predsjedavajuća u prosincu imati do kraja ispunjen raspored.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene