Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Janša tvrdi:

'Hrvatsku blokira EU, a ne Slovenija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši slovenski premijer Janez Janša izjavio je da u Sloveniji postoji politička suglasnost o graničnom pitanju s Hrvatskom, što je dovelo do blokade hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom, ali da je njegova vlada u sporu postupala mudrije dok je vlada sadašnjeg premijera Boruta Pahora postupila tako da je nastao dojam da Hrvatsku blokira Slovenija, a ne EU kao cjelina, javila je slovenska novinska agencija STA.

'U Europi sada prevladava političko mišljenje da Slovenija blokira Hrvatsku, slično kao što Grčka blokira Makedoniju. Slovenija bi bila u nešto boljoj poziciji da je ostala na kompromisu koji je Hrvatskoj nudila na listopadskoj pristupnoj konferenciji. Ne znam zašto je nova vlada mijenjala taj prijedlog', rekao je Janša u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju objavljenom danas. Janšina vlada blokirala je ista poglavlja Hrvatske kao i sadašnja Pahorova, zbog navodnog 'prejudiciranja granice' u priloženim hrvatskim dokumentima, ali je po tvrdnjama Janše ponudila mogućnost Hrvatskoj da 'sporna poglavlja' otvori pod uvjetom da do njihova zatvaranja povuče spornu dokumentaciju. Pahorova vlada kao uvjet za deblokadu postavlja povlačenje sporne dokumentacije ili izjavu da je Hrvatska neće koristiti u pregovorima s EU niti na mogućoj arbitraži ili pred sudom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što se Slovenije tiče Slovenija će odblokirati i posljednje poglavlje Slika nije dostupna Zapela tri poglavlja Žbogar: Nije blokada nego usklađivanje

'Hrvatska je u listopadu odbila tekst izjave koju je ponudila moja vlada, ali Europa tada nije reagirala kao sada jer je naša formulacija bila dobra i nitko nije razumio zašto ju je Hrvatska odbila', rekao je Janša. Po tvrdnjama bivšeg slovenskog premijera Hrvatska, međutim nije u blokadi sa svojim pregovorima zbog Slovenije nego zbog Europske unije kao cjeline. 'Slovenija je do sada kod svakog pregovaračkog poglavlja pokušavala riješiti otvorena pitanja između Europske unije i Hrvatske, uključujući i interese Slovenije kao dijela EU-a', rekao je Janša.

>> 'Sloveniju ne možete prisiliti, morate pregovarati'

Po riječima bivšeg slovenskog premijera interes EU nije 'nešto imaginarno' nego je to 'interes svih njenih članica', a Slovenija je dio EU-a. 'Naš interes ujedno je i europski interes i obrnuto. Tu involvirane strane nisu Slovenija, Hrvatska i EU, kako se ponekad pokušava prikazati. Tu postoje samo dvije strane - EU i Hrvatska. Slovenija nastupa kao dio Europske unije', rekao je bivši Janša, predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) koja u novom parlamentu ima najviše mandata nakon Socijalnih demokrata (SD) sadašnjeg premijera Boruta Pahora.

Janša je rekao da u slovenskoj politici postoji konsenzus da arbitražno odnosno sudbeno rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom nije moguće ako Hrvatska ne pristane da se pri tome uvaži tzv. 'princip pravičnosti', što znači da bi Sloveniji pripao cijeli Piranski zaljev i izlaz na otvoreno more.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene