Od ulaska u Europsku uniju Hrvatska se bori s velikim odlaskom liječnika u inozemstvo. Država ne nudi konkretne mjere za zadržavanje, a liječnici već mjesecima apeliraju na mjere koje državu ne bi stajale ni kune.

Galerija


Bojan je prije tri godine odlučio svoju liječničku karijeru nastaviti izvan Hrvatske. Otišao je u Švedsku, jer je bio nezadovoljan uvjetima rada u Hrvatskoj.

Vezani članci Posljedice liječničkih pogrešaka - 7 Svjedočanstvo liječnika o bizarnim i opasnim pogreškama: "Pacijent se žalio na bolove, nije se mogao ni sagnuti. Došao je na rendgen..." Kupanje na plaži - 2 DHMZ za utorak izdao narančasto upozorenje za tri hrvatske regije, liječnici upozoravaju - vrijeme može biti vrlo opasno

"Od prevelike satnice, dežurstava, prevelikog obima posla, pa do loše organizacije rada", govori Bojan Rugole, dr.med.spec.neurolog.

Razlike u radu su, kaže ogromne.

"Odlična je organizacija rada, točno se zna koliko tko što radi i jako me fasciniralo što svatko od nas može utjecati na svoj dio posla koji obavlja", govori Bojan.

Kako zaustaviti odlazak liječnika iz Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Kako zaustaviti odlazak liječnika iz Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju mnogo je liječnika otišlo raditi u inozemstvo.

"Od ulaska Hrvatske u EU više od 560 liječnika napustilo je državu i nije se vratilo, a više od 800 liječnika je uzelo dokumentaciju i ozbiljno razmišljaju o odlasku", govori Krešimir Luetić, HLK.

Ako se tako nastavi, hrvatskom zdravstvu ne piše se dobro, poručuju iz Hrvatske liječničke komore.

"Očekuje nas izazovna budućnost, jer su liječnici kod nas u dobi između 55 i 59 godina, tako da će se u idućih 10 godina umiroviti najveći broj liječnika ikada", napominje Ivan Raguž, dr.med.

Neke mjere, dodaju liječnici, državu ne bi koštale ništa.

"A to je npr.strukovni kolektivni ugovor, izmjena dijela robovlasničkih ugovora i pravna sigurnost, određivanje vremensko kadrovskih normativa te praćenje ishoda liječenja", govori Davor Vagić, HLK.

O ovoj temi, ali i kako poboljšati uvjete rada liječnika u Hrvatskoj govorit će se na 1. Saboru hrvatskog liječništva koji se održava u Rovinju. Liječnici vjeruju kako je ovo korak ka boljoj budućnosti liječnika te da će na ovaj način napokon doprijeti do zdravstvene administracije od koje traže pomoć i partnera u rješavanju hrvatskog zdravstva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr